Рая Коцева - Колекционер на трофеи

Децата обичат да колекционират. Момчетата най-често събират колички, стикери и футболни артикули. Момичетата си падат по фиби и кукли. Рая Коцева е изключение. Въпреки че е само на 13 години, тя си пада по трофеите. Събира ги с удоволствие, но има едно условие – трябва да си ги е спечелила заслужено на корта.

Българската тенисистка продължава да трупа отличия в своята стая там, където спокойно можеше да е колекцията от Барби-та. Поредните два са от престижния турнир Индиън Уелс в САЩ, там живее и учи. За втора поредна година Рая прибра чифт купи от надпреварата – на сингъл и двойки. През 2023-а тя триумфира при 12-годишните, сега го стори във възрастовата група до 14 г. Но да играе с каки никога не ѝ е пречило. Именно така се запалва и по малката жълта топка. Още докато е хлапе, тя не се поколебава да хване ракетата и да се изправи срещу...голямата си сестра Ирен, която по това време върви уверено в тениса, а кариерата ѝ е съпътствана от сериозни успехи, които я отвеждат в Австрия. Скоро след това голямата дъщеря на Людмила и Цветан е споходена от контузия, но пътят вече е избран и след време тя ще се превърне в треньора на Рая. И двете ще покоряват кортовете в меката на тениса в САЩ.

Първият ѝ досег с тениса е именно в Австрия, където става част от семейната подготовка на Ирен, но напълно непрофесионално. Това е достатъчно, за да запали фитила.

Първите професионални уроци по тенис Рая получава именно зад Океана през 2016 година, докато е на гости при своята сестра. Поводът е сватбата на Ирен и Скот Шнайдер. По това време двойката умело ръководи своя тенис академия. Завръщайки се у нас, първата работа на родителите на Рая е да намерят най-доброто място за трениране. Откриват го при треньорите Сашо Велев и Петър Василев. После всичко се получава, но с много труд, хъс и тренировки.

„Забелязах, че има усет и афинитет към топката още на 5 години – признава баща ѝ Цветан. - Това ми направи впечатление и реших да „прожектираме“ втори филм и да търсим нейно развитие.“

Първият ѝ успех е на родна земя, след като едва на 7 години печели Мастърс-а в Плевен, за да започне лова на трофеи. Всичко се преобръща в деня в който, татко ѝ печели Зелена карта и тръгват към Щатите през 2019 година.

„Няма случайни неща – допълва Цветан. - Точно тогава се лутахме какво ще правим с тренировките на Рая – дали да продължи в Австрия, дали в България.“

За много кратко време тя влиза в топ 20. Бързо свиква с американския начин на живот, а английският ѝ е перфектен, което допълнително спомага за успехите й. Следват тренировки, уроци, пътувания, турнири, а майката на Рая е тази, която се грижи тя да получава адекватна и здравословна храна, както и да не изостава в училище.

За да дойде 2023 година, когато звездата на българската тенисистка започва да грее още по-ярко. Тя печели пет поредни турнира, а серията секва заради контузия. На двойки ѝ се получава перфектно, дори и с различни партньори.

Тенисът пък и позволява да изживее още мечти, различни от тези с печеленето на трофеи.

Кортовете я срещат с някои емблематични личности като  Андре Агаси, Линдзи Дейвънпорт и Майкъл Ченг.

В първите месеци от 2024 година Рая започна да подчинява и далеч по-големи от нея. Сред тях бяха и 17-годшшни съпернички, за да дойде и трофеят в надпревара USTA L3 за юноши до 18 години. Прави го в Лас Вегас, където вдига купата на сингъл, заема и трето място на двойки.

От януари тя се включва в престижните турнири ITF, а целта е да печели точки за ранглистата. Тръгва от квалификациите, за да достигне…до финал. Успехът е голям за дебютно участие в подобна надпревара. Следва второ участие на ITF Junior турнир и първа шампионска титла. В мача за трофея спасява пет мачбола, показва изключителна воля и накрая сълзите са от радост.

Става трета в престижна надпревара до 16 години от Level 2 (второ ниво), за да дойде и успехът на Индиън Уелс, получил отзвук от САЩ до България. И всичко това до края на март, а тепърва има още 9 месеца до края на годината - всичко е в ръцете на 13-годишната Рая. И не забравяйте, тя не колекционира кукли, а трофеи и много скоро ще се чуе за следващата и колекционерска придобивка.

 

Силен характер, чувствително дете

Рая има много силен отбор зад нея и основно кака ѝ е тази, която върти цялото колело. Зет ми Скот е основния треньор и е абсолютно безупречен и отдаден на развитието й. Рая е много силен и трудолюбив характер, има голям респект към Скот и Ирен и може би това е причината поради която върви напред, също и страхотният ѝ хъс за победа. Всъщност, зад силния характер на Рая се крие много чувствително дете. Тя изцяло е отдадена на тениса и работи усилено, за да реализира мечтата си да стане добър професионалист.

Людмила Коцева, майка на Рая

 

Ти си вдъхновение

Просто брилянта. За втора поредна година двоен успех на турнир от Ниво 1, какъвто е Индън Уелс. Той е и най-престижният за юноши в САЩ. Рая донесе нови две нови Златни топки, с които общият им брой вече става 8, а е само на 13. Това е нещо огромно, моя малка сестричке. Ти си вдъхновение, гордея се, че съм твой треньор и сестра. Небето е твоят лимит.

Ирен Коцева-Шнайдер, сестра и неин треньор

 

Ще играе на голямата тенис сцена

Изключително много се радвам на Рая за начина, по който се развива. Признавам, че донякъде не ме изненадва поради факта, че за нея тенисът е всичко. Както казват хората - тенисът е начин на живот и при нея това важи с пълна сила. Любовта, която има към този спорт, никога няма да я подведе и аз съм сигурен, че един ден тя ще играе на голямата тенис сцена.

Цветан Коцев, баща

Лятото играе у нас

По традиция всяко лято Рая кара лятната си ваканция в България, която силно ѝ липсва през останалите месеци от годината. 2024 година не прави изключение и ако всичко е наред, тенисистката ще се прибере у нас, за да разкаже на своите роднини и приятели от детството за живота и победите отвъд Океана. Страстта и към тениса ще се окажат решаващи, за да хване ракетата и да се включи в някои от летните турнири. Спокойно може да видите Рая през юли и август в Борисовата или Заимовата градина, съревновавайки се срещу връстнички и каки. Възрастта така или иначе не е проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт