Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Отцепиха улица във Варна заради изоставен предмет

Може ли да ми забранят да ползвам неплатен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 10 декември 2019

Катастрофа между два тира блокира движението през Хаинбоаз

Близки на починалия Алекс от Бяла протестираха заради намалена присъда

Реваншът на “изостаналите простаци” Защо протестират „жълтите жилетки“ във Франция

Снимка: Архив

Изчезна идеята за социален прогрес

Данъците върху горивата катализираха социално напрежение, което от години се трупа във Франция: данъчната непоносимост, намаляването на покупателната способност на пенсионерите, чувството за социален упадък и страха от декласиране. Изглежда, че от хоризонта изчезна идеята за социален прогрес. Това показаха последните протести.

Социалните аспекти на движението на „жълтите жилетки“ са свързани не само с чувството на тези хора, че не ги „чуват“, но и че са изоставени и презирани от управляващите елити, които живеят в големите глобализирани метрополии и медийно-политическата сфера. Това е реваншът на онези, които бяха смятани за „простаци“ и „изостанали“, и до голяма степен са пренебрегвани от управляващите, за сметка на социалните категории, участващи в глобализацията.

Да говорим обаче за „граждански бунт“ означава да вземем желанията си за реалност и да налеем масло в огъня. Не може да се изгради нещо здраво и солидно само като се яхне вълната на огорчението и озлоблението, с надеждата за печалба на идните избори. Тази популистка и отмъстителна политика още повече разделя страната и я води към хаос.

Разделенията във Франция са не само социални, но и културни – като отношение към труда, природата, културата, семейството, възпитанието на децата…За 30 г., с развитието на масовата безработица думите „адаптация“, „промяна“, „реформа“, „проект“, „мотивация“, „заетост“, „оценяване“ станаха ключови на една политика, която се нагажда към мениджмънта и пиара, поради липсата на културно-исторически структурен гръбнак. Страната се оказа дезориентирана. Демокрацията заприлича на онези механици, които говорят много и искат да поправят двигателя бързо, но за да отведат страната в посока, която не е много ясна и в която много пътници нямат желание да отидат.

Превод от френски: Галя Дачкова

От „Гласове“ със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Този автор е добре да прочете собствената си история. Как преди Френската революция, пак никой не допуска докъде ще се стигне. Докато накрая стига до падане на главата на краля, на хиляди други, а гилотината работи до изнемогване. Може би разликата с онази епоха е, че тогава революционната ситуация е била във Франция, а сега целият свят се тресе.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.