Реваншът на “изостаналите простаци”

Снимка: Архив

Защо протестират „жълтите жилетки“ във Франция

Изчезна идеята за социален прогрес

Данъците върху горивата катализираха социално напрежение, което от години се трупа във Франция: данъчната непоносимост, намаляването на покупателната способност на пенсионерите, чувството за социален упадък и страха от декласиране. Изглежда, че от хоризонта изчезна идеята за социален прогрес. Това показаха последните протести.

Социалните аспекти на движението на „жълтите жилетки“ са свързани не само с чувството на тези хора, че не ги „чуват“, но и че са изоставени и презирани от управляващите елити, които живеят в големите глобализирани метрополии и медийно-политическата сфера. Това е реваншът на онези, които бяха смятани за „простаци“ и „изостанали“, и до голяма степен са пренебрегвани от управляващите, за сметка на социалните категории, участващи в глобализацията.

Да говорим обаче за „граждански бунт“ означава да вземем желанията си за реалност и да налеем масло в огъня. Не може да се изгради нещо здраво и солидно само като се яхне вълната на огорчението и озлоблението, с надеждата за печалба на идните избори. Тази популистка и отмъстителна политика още повече разделя страната и я води към хаос.

Разделенията във Франция са не само социални, но и културни - като отношение към труда, природата, културата, семейството, възпитанието на децата...За 30 г., с развитието на масовата безработица думите „адаптация“, „промяна“, „реформа“, „проект“, „мотивация“, „заетост“, „оценяване“ станаха ключови на една политика, която се нагажда към мениджмънта и пиара, поради липсата на културно-исторически структурен гръбнак. Страната се оказа дезориентирана. Демокрацията заприлича на онези механици, които говорят много и искат да поправят двигателя бързо, но за да отведат страната в посока, която не е много ясна и в която много пътници нямат желание да отидат.

Превод от френски: Галя Дачкова

От „Гласове“ със съкращения

Коментари

Задължително поле