Рекламна гавра с болките на хората

Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

“Изцелените” Мариана и Здравко Василеви от Видин се оказват Мариане и Зигфрид в Австрия

С отстъпка струва само 79 лв.

Въртят ви ставите? Изпитвате болки в гърба? Не се отчайвайте! Вече е изобретено средство, което за 28 дни “ликвидира дегенерацията, възпалителните процеси и оттока, премахва болката, възвръща комфорта на движенията”. Нагла реклама ни залива в интернет и обещава да върне младостта с хапчета на билкова основа “Flexa Plus Optima”. Пластмасовото шишенце струва 140 лв., но ако се поръча или сте член на клуба от потребители, ще го получите с отстъпка само за 79 лева.

Рекламният материал е богато илюстриран със снимки и “впечатления” на хора, които магическото средство е излекувало. Такива са например усмихнатите Мариана и Здравко Василеви от Видин. Жената е на 68 години, а мъжът є е на 66 години. “Със съпруга ми имаме екоферма от години, това е целият ни живот. Сега станаха модерни екологичните продукти, а това е свързано с повече работа...”, обяснява Мариана. Болели ги ръцете, бедрените стави и коленете, но само за 4 седмици се преобразили. Здравко вече ходи с колело на пазар, а Мариана може да плете. На сватбата на дъщеря им останали последни на дансинга.

Проверка на Труд” в отдел “Агро статистика” на Областна дирекция “Земеделие” във Видин показа, че няма регистрирани такива земеделски производители. Служител в отдела обясни, че регистрацията на биоферми е абсолютно задължителна, а в района на областния град има само две такива стопанства, но те са на значително по-млади хора с други имена. Проверка на “Труд” обаче установи, че в рекламата за Австрия на същия илач, възрастните видинчани са се превърнали в Мариане и Зигфрид.

Още по причудливо е, че хапчетата за гръб и стави са изобретени от български професор биолог. В рекламата той се представя така: “Казвам се проф. Георги Божилов и съм научен работник, специалист в областта на молекулярната биология. На този сайт искам да ви представя най-голямото си постижение в живота, за което наскоро бях номиниран за Нобелова награда.” По думите му измислил продукта “Flexa Plus Optima”, за да помогне на възрастната си майка, а по-надолу има и снимка с нея.

Справка в канцеларията на Института по микробиология към БАН обаче показа, че у нас няма такъв професор, нито дори научен работник с друга научна степен на име Георги Божилов.

Съдържанието на феноменалните капсулули не е тайна - според описанието в интернет те съдържат хиалуронова киселина, екстракт от корен на мак и витамини А, В, С и Е.

Възможно ли е да се облекчи болката в ставите и гърба при приемането на подобен илач за 28 дни?

“Категорично не, това е пълен абсурд. Дори на биологично ниво не е възможно ставният хрущял да се възстанови за такъв кратък период от един месец...”, коментира за “Труд” д-р Любомир Любомиров, ортопед от Университетската болница “Света Анна” в София.

Опитът да се открие контакт с разпространителя на вълшебното биле остава безуспешен. Според фармацевти това са фалшификати, които заливат потребители в много европейски страни с мощни рекламни кампании, пълни с измислици.

 

Законът казва

До 30 000 лева глоба за заблуда на потребителя

От 1000 до 30 000 лв. глоба може да получи търговец за използване на заблуждаваща, нелоялна и агресивна реклама. Това гласи Законът за защита на потребителите. Има и специален текст за реклами, насочени към малки деца и възрастни хора. Ако се представят факти за действието на продукт върху организма, търговецът трябва да даде доказателства, че посланията отговарят на истината чрез документи, свързани с обективните резултати на базата на проучвания.

Санкционира се и практиката, ако търговецът твърди, че лицата, използвани или участващи в рекламата, наистина казват това, което се пише, или излъчва. Тъй като често има случаи, в които се използват безплатни или платени снимки на случайни хора, ако се установи, че те не съществуват, това се смята за заблуда на потребителя.

 

Чудесата на фотошоп в рекламата

Как отрязаха главата на професор Божилов

Присадиха я към тялото на американския учен д-р Джералд Елфенбайн от Бостън

Българската реклама за илача-чудо се позовава на родния проф. Георги Божилов, ужким светило в молекулярната биология, номиниран за Нобелова награда. Както посочихме по-горе такъв български учен не съществува. Приложената за “достоверност” негова снимка в рекламата също е нагъл фалшификат. Това установи проверка на “Труд” чрез няколко общодостъпни онлайн платформи за издирване първоизточника на конкретна снимка. Кадърът на Божилов, от който ни гледа вдъхващ доверие сериозен мъж на средна възраст с очила и бяла престилка, всъщност е комбинация от две снимки, скалъпена в едно чрез фотошоп. Главата е от снимка на мъж, закупена от сайта за платени фотографии Dremstime.com. Тя е “присадена” към торс от портрет на личната страница на д-р Джералд Елфенбайн, онколог от Университета в Бостън.

Коментари

Задължително поле