Рекорден брой сделки с имоти от кризата насам

Снимка: Денислав Стойчев

Нарастват със 7,8% на годишна база през третото тримесечие

В Бургас увеличението е с 6,8%

Сделките с имоти в София достигнаха нов рекорден брой за периода след световната финансова криза от 2008 г. От юли до септември в столицата са вписани 6874 сделки с имоти, което е ръст със 7,8% спрямо третото тримесечие на миналата година, показват данни на Агенцията по вписванията. Това е най-големият брой вписани сделки с имоти в столицата между юли и септември от 2008 г. насам, когато са били 8866.

Важно е да се подчертае, че в Агенцията по вписванията не регистрират сключените сделки на етап “в строеж”, които се вписват чак когато сградата получи разрешение за ползване. Сделките в начален етап на строителството стават все по-предпочитани, но техният ръст ще бъде отчетен в данните на Агенцията по вписванията на по-късен етап.

Пазарът на недвижими имоти в София може да отчете най-добрата година от кризата насам. След вялото начало на годината ръстът на сделките с имоти в столицата се ускори до 7,7% през второто тримесечие, а през третото се постига още по-добър резултат. Общо за месеците от януари до септември в София са вписани 20 185 сделки с имоти, като броят им е нараснал с 5,5% спрямо същия период на предходната година. Спрямо 2015 г. ръстът на вписаните сделки е още по-впечатляващ - с близо 20%.

В Бургас тенденцията за ръст на вписаните сделки с имоти се запазва. През третото тримесечие в морския град са вписани 1815 продажби, като броят им нараства с 6,8% спрямо същия период на миналата година. Общо за първите девет месеца на годината ръстът на вписаните сделки с имоти в Бургас достига 6,9%.

Сериозен ръст на сделките от 7,72% през третото тримесечие има и в Стара Загора.

За цялата страна през третото тримесечие са вписани 55 897 сделки с имоти, както и 11 083 законни и договорни ипотеки. За периода от януари до септември са вписани общо 147 609 сделки с имоти, сочат данни на Агенцията по вписванията. Общо в 10 града на страната са сключени повече от 1000 сделки с имоти в периода от 1 юли до 30 септември, което означава, че купувачите в тях са много активни.

Коментари

Задължително поле