Жълт код за дъжд и гръмотевици в 16 области утре

„Труд“ сезира прокуратурата за проекти на „зелените“

Заместник-кметът Христина Шопова: Нека не се делим! Благоевград се гордее с художниците си

Зеленски заяви, че няма да преговаря с Русия

Саудитска Арабия свали зареден с експлозиви дрон

Великобритания и Холандия откриха евроизборите

И вселенският патриарх Вартоломей предупреди за фалшивите новини

Локомотив на пътнически влак се е запалил край Роман

Последният робовладелски кораб открит в САЩ

Късметлия от Стара Загора спечели джакпота в „6 от 42“

Без камери в изборните помещения в деня на вота

Спасяват уникална църква с пари от ЕС

Министър Ангелкова: 32% ръст на туристите в местата за настаняване отчита Боровец

Рекорден ръст в заемите за граждани Най-голямо увеличение има при кредитите между 100 хил. и 250 хил. лв.

По-рядко теглят суми над 1 млн. лв.

Банковото кредитиране за граждани постигна рекорден ръст. В рамките на година заемите за домакинствата са нараснали с над 284,4 хил. броя и в края на септември достигат 2,915 млн. броя, сочат данните на БНБ. Това е ръст от 10,8%. Общата сума на отпуснатото от банките финансиране за домакинствата се увеличава с 9,7%, или с 1,895 млрд. лв. и в края на септември е над 21,419 млрд. лв. Това е много бързо нарастване на банковите кредити на фона на резултатите за 2017 г., която приключи дори с минимален спад в броя на кредитите за домакинствата, а общата сума на отпуснатото на хората банково финансиране нарасна с 6%.

Според редица експерти този голям ръст се дължи на трансформиране на бързи кредити в банкови заеми. Като причината за това са по-ниските лихви на банките, както и агресивната им политика да привличат клиенти. Това донякъде се потвърждава от два факта. Първо, има значителен ръст на най-малките банкови заеми в размер до 1000 лв. И второ, според последните данни на БНБ за бързите заеми, през второто тримесечие на годината те се свиват с 418,4 млн. лв., или с 14,7%.

Трансформирането на бързи заеми в банкови обаче е само една от причините за бързия ръст на кредитирането. Само през второто тримесечие на годината банковите заеми се увеличават с над 257 хил. броя, а общият размер на банковото финансиране за гражданите нараства с над 1 млрд. лв. Това е над два пъти повече от свиването на бързите заеми за същия период. Освен това най-голям ръст в банковото кредитиране се отчита не при отпускането на малки суми, а при сравнително големите заеми в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. За година те нарастват с 18,2% до 25,2 хил. броя, а общата отпусната с тях сума се увеличава с 545 млн. лв., до 3,622 млрд. лв. В резултат тези заеми вече имат дял от 17% от цялото банково кредитиране за домакинствата. Толкова големи заеми най-често хората взимат за покупка на имот. Брокерите на имоти потвърждават, че все по-голяма част от жилищата в страната се купуват на кредит. Като много сделки стават със 100% банково финансиране, без новите собственици да са вложили техни налични средства в имота.

Прави впечатление обаче, че намаляват заемите за граждани със суми над 500 хил. лв. и над 1 млн. лв. От юли до септември заемите на стойност между 500 хил. и 1 млн. лв. намаляват с 49 броя и достигат 628 броя. А тези над 1 млн. лв. намаляват с 32 до 290 броя.

 

По данни на БНБ

Едрият бизнес движи пазара

При малките фирми има спад

Големите компании движат пазара на банковото кредитиране.
Големите компании движат пазара на банковото кредитиране.

Големите компании движат пазара на банковото кредитиране, става ясно от данните на БНБ. В рамките на година големите корпоративни кредити за суми над 1 млн. лв. са нараснали с 201 броя и в края на септември те са 5062 броя. Общата отпусната чрез тях сума се увеличава с 1,108 млрд. лв. до 23,8 млрд. лв. Оказва се, че на големите фирми в страната се дължат над 88,4% от от цялото увеличение на банковото кредитиране за бизнеса, което в рамките на година е в размер на 1,253 млрд. лв.

Увеличени при бизнес кредитите в рамките на година има и при отпускането на суми в размер до 1000 лв., както и над 250 хил. лв. При заемите за фирми между 1000 лв. и 250 хил. лв. обаче има спад. Оказва се, че докато големите компании взимат кредити и инвестират в дейността си, средният и по-малък бизнес ограничава взимането на заеми за да разшири дейността си, въпреки ниските лихви. Което показва, че бизнесът в страната се движи с две различни скорости – големите компании постигат добри резултати, но при малките ситуацията е различна.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.