Рекорден ръст на жилищните кредити

Кредитите за домакинствата за покупка на къщи и апартаменти нараснаха с 3,7 млрд. лв. за година и към края на февруари са в размер на 20,52 млрд. лв., показват данни на БНБ. Това представлява рекорден ръст на жилищните кредити от над 22 на сто.

Увеличението на ипотечните заеми се дължи на желанието на хората да живеят в по-хубав и по-голям дом. Освен това много хора искат да вложат парите си в имоти, но нямат достатъчно налични средства за покупката на апартамент или къща. Затова те взимат и банков кредит към спестените си пари, за да ги инвестират в имот. Ниските лихви по жилищните кредити са допълнителен стимул за пазара.

Потребителските кредити нарастват с над 13 на сто за година и към края на февруари са на обща стойност 17,2 млрд. лв., показват данните на БНБ. Голяма част от тези заеми са за ремонти в дома и покупка на обзавеждане и домакински уреди. Оказва се, че основният двигател за банковото кредитиране в страната е желанието на хората да живеят по-хубав дом.

Домакинствата взимат много повече заеми от бизнеса. В рамките на година кредитите за домакинствата са нараснали със 17,1%, или с 5,76 млрд. лв. и достигат 39,4 млрд. лв. В същото време заемите за бизнеса се увеличават само с 8 на сто, или с 3,3 млрд. лв. и към края на февруари са в размер на 44,8 млрд. лв.

Освен че взимат повече заеми, домакинствата спестяват и повече пари в банките. За година депозитите на граждани са нараснали със 7,85 млрд. лв., или с 10,8% и достигат 80,8 млрд. лв. В същото време депозитите на нефинансовите предприятия се увеличават само с 2 млрд. лв., или с 5,1% и достигат 43 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси