Рекордите пред Роналдо

Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo gestures during the Spanish league football match Athletic Bilbao vs Real Madrid at San Mames stadium in Bilbao on April 14, 2013. AFP PHOTO / RAFA RIVAS

МОСКВА – Кристиано Роналдо стартира с бум Мондиал 2018, вкарвайки три гола на Испания в първия мач. След това си тръгна тихичко след осминафинала срещу Уругвай. Тогава единствено се запомни, че едва ли не искаше да убие съдията.

От почивката си в Гърция Кристиано каза окончателно „Стоп“ на кариерата си в „Реал“ (Мадрид). Избра да играе за „Ювентус“. Дали заради недостатъчно уважение, дали заради липса на мотивация след девет години успехи, дали заради повече пари. Това вероятно само Роналдо знае.

Докато беше на „Сантяго Бернабеу“, петкратният кавалер на „Златната топка“ правеше рекорд в почти всеки свой мач от последните два сезона. Ровалдо е амбициозен до арогантност човек. А „Ювентус“ му дава шанс да добави още девет рекорда в своята уникална визитка.

Да стане първият, станал №1 на Висшата лига, Примера дивисион и Серия А

Нито един играч досега не е печелил титлите в тези три първенства. В момента „Ювентус“ е в серия от седем поредни в Италия. А с Роналдо начело на атаката завоюването на осмата изглежда като филм с предрешен край.

Да спечели Шампионската лига с 3 различни отбора

Кларънс Зеедорф е единственият футболист, постигал това – с „Аякс“, „Милан“ (2 пъти) и „Реал“. Кристиано е успявал веднъж с „Манчестър Юнайтед“ и четири пъти с „кралете“. „Ювентус“ не е сядал на европейския трон от 1996 година. С Роналдо „Старата госпожа“ отново ще е сред фаворитите.

Да спечели за шести път Шампионската лига

В последните пет сезона Роналдо взе четири пъти Шампионската лига с „Реал“. Само един в историята – легендата на „кралете“ Пако Хенто, има шест трофея в турнира на европейските шампиони. Взе ги в периода 1956-1965 г., когато футболът бе коренно различен.

Да спечели шеста „Златна топка“

Заедно с Лионел Меси португалецът има пет „Златни топки“. През 2012-а Роналдо изоставаше с една срещу четири от аржентинеца. Още през тази година Кристиано е един от основните претенденти за трофея. Силен старт на ерата в „Юве“ ще го доближи до шестата. Последният играч на „Старата госпожа“ със „Златна топка“ е Павел Недвед от 2003-а.

Да спечели пета „Златна обувка“

Роналдо стана за първи път голмайстор на Европа през сезон 2007/2008, когато беше в „Манчестър Юнайтед“. След това успя три пъти с „Реал“, като в единия случай подели трофея с Луис Суарес. В момента Лео Меси е печелил пет пъти „Златната обувка“. За последно футболист от Серия А е взимал трофея през 2007-а, когато Франческо Тоти вкара 26 гола за „Рома“.

Да вкара най-много голове в Серия А за един сезон

В момента това постижение се държи от Гонсало Игуаин, който води атаката на „Ювентус“. Рекордът му е 36 попадения за един сезон в първенството. Роналдо е надвишавал тази кота на три пъти, докато играеше в „Реал“. Би трябвало да не му е трудно да го направи и в „Ювентус“.

Да стане №1 по хеттрик в Шампионската лига

В момента Роналдо дели първото място с Меси. Двамата са отбелязвали по три гола в Шампионската лига в седем мача. Битката между двамата гиганти ще продължи и през следващия сезон.

Да стане №1 по хеттрик в Серия А

Това е доста трудно постижимо, но Роналдо е човек, който обича предизвикателствата. Той е специалист на хеттрика. Рекордьори в Серия А са Гунар Нордал и Джузепе Меаца, правили по 17 пъти три гола в един мач. Роналдо подписа за 4 сезона с „Юве“, така че има време.

Да стане първият голмайстор на Висшата лига, Примера дивисион и Серия А

Джон Чарлс и Кристиян Виери са единствените двама, ставали голмайстори на две от петте най-силни първенства в Европа. Уелсецът успя първо с „Лийдс“ през 1957-а, а след това и в „Ювентус“. Италианецът Виери го направи първо в „Атлетико“ (Мадрид), а после в „Интер“. Роналдо отдавна има по-добри статистики. Стана голмайстор на Висшата лига с „Манчестър Юнайтед“, а след това три пъти и на Испания с „Реал“. Ако успее и в Серия А, рекордът му ще е уникален.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят