Рекордна суша в амазонските дъждовни гори

Глобалното затопляне направило 30 пъти по-вероятно засушаването

Биомът ще изчезне

Климатичните промени са основният виновник за рекордна суша в амазонските тропически гори, която пресушава реките, убива застрашени делфини и преобръща живота на милиони хора в региона, предаде Ройтерс, като цитира проучване.

Глобалното затопляне направи 30 пъти по-вероятно засушаването, доведе до екстремно високи температури и допринесе за намаляване на валежите, показва анализ на „Уърлд уедър атрибюшън“ (World Weather Attribution) - международна организация, обединяваща учени. Проучването се фокусира върху периода между юни и ноември миналата година.

Сушата, която засегна всички девет страни от тропическите гори на Амазонка, включително Бразилия, Колумбия, Венецуела и Перу, се очаква да се влоши през 2024 г., след като дъждовният сезон започне да отминава през май, съобщиха учени пред Ройтерс.

Опазването на амазонските дъждовни гори, които са най-големите в света, се смята за жизненоважно за ограничаване на изменението на климата заради огромните количества парникови газове, които дърветата в района поглъщат. Сушата доведе до понижаване на нивата на реките в някои части на региона, като те достигнаха най-ниските стойности в историята.

Експерти твърдят, че сушата може да влоши горските пожари, които в съчетание с климатичните промени и обезлесяването да насочат Амазонка по-бързо към точката, от която няма връщане - биомът ще пресъхне и ще престане да бъде буйна дъждовна гора, отбелязва Ройтерс.

Периодичното затопляне в източната част на Тихия океан, известно като Eл Ниньо, също допринася за намаляването на валежите, но не и за по-високите температури, показва проучването, цитирано от Ройтерс.
Въпреки че регионът е изправен пред поне три други интензивни засушавания в последните 20 години, обхватът на последното е безпрецедентен и засяга целия басейн на Амазонка, казва Родригес.
В Бразилия голям приток на река Амазонка достигна до най-ниската си точка, откакто се води статистика от 1902 г., а по-малките потоци на практика изчезват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука