Рекордни горещини в Западна Европа

Европа е обхваната от необичайни, дори за края на юли, горещини. Днес се очакват температурни рекорди във Франция, а за първи път в историята си вчера Белгия обяви код червено за опасно високи температури, предаде БТВ.

Горещините не пощадиха дори страните от Северна Европа. В Холандия живачният стълб достигна 38,8 градуса, което е с 2 десети над рекорда от 1945 година. В Белгия температурата също достигна невижданите 38,9 по Целзий.

"Наблюдението на времето е от 1833 година, така че близо два века не сме били свидетели на такива температури. Код червено ще бъде обявен в цялата страна, с изключение на крайбрежието, където жегата няма да е толкова непоносима", казва Давид Дехенойв от Метеорологичният институт на Белгия.

В Париж туристите търсят прохлада във водите на фонтана на Трокадеро. Горещините са толкова силни, че Айфелова кула от шоколад се топи буквално за минута по жарките лъчи на слънцето. Днес най-горещо ще е в Северна Франция, а в Париж са издадени специални предупреждения за жителите и туристите.

Коментари

Задължително поле