САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

„Да бъде ден!” – зовеше Смирненски

Германия и Франция се разбраха за единен бюджет на Еврозоната

До 1,5 млн. българи поваля грипът 140 хиляди ваксини вече са изчерпани от пазара

Валери Симеонов: Хайде сега да видим, след като си подадох оставката, с какви основания ще продължават протестите Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно, заяви той

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Русия заплаши Украйна с „драстични мерки“, ако спира нейни кораби в Азовско море

Полицията издирва 12-годишно момче

Рекорд в обема на сделките с офиси

В рамките на последното десетилетие, изминалата 2017 г. се характеризира с най-големия обем сключени сделки на пазара на офиси в страната. Той достига малко над 200 хил. кв.м., като отбелязва ръст от 55% спрямо предходната година. Най-мащабните сделки на пазара са на VMware, които заемат 22 290 кв.м. в мултифункционалния комплекс Garitage Park, на Teva във FPI Business Hub и на SiteGround в Real Site. И трите транзакции са с площи на етап „в строеж“, става ясно от последния доклад на Colliers за развитието на пазара на офиси през второто полугодие на 2017 г.

Само за разглеждания период (втората половина на 2017 г.) брутният обем на сключените сделки възлиза на 107 600 кв.м., като нетно наетите площи са 93 500 кв.м. Брутно наетите площи представляват общата площ, която е била продадена или отдадена за периода, като се включват и отдадените площи на етап „в строеж“, подновените договори, както и случаите на преотдаване и продажба с опция за обратно наемане на продадения имот. Нетните усвоени площи са разликата между реално усвоените площи с разрешение за ползване през текущия период спрямо предходния.

Свободните офиси в София са едва 9% през второто полугодие на миналата година. Това обуславя интереса към площи на етап „в строеж“, които към началото на 2018 г. са 383 хил. кв.м.

Общо пазарът на офис площи клас А, Б и С в София достига обем от 2 млн. кв.м. – 4% ръст в предлагането за второто полугодие на 2017 г. Най-активни от страна на търсенето са компаниите от секторите „Информационни технологии“ (71%), „Професионални услуги“ (15%) и „Медицина и фармация“ (10%). Продължава трендът от 2016 г. на релокация и консолидация в една офис сграда, характерен за компании от аутсорсинг сектора. Той запазва най-голям дял от общо реализираните транзакции през втората половина на 2017 г. – 53%.

Най-динамично развиващите се офис зони в София са около 7-11 км на бул. „Цариградско шосе“, Бизнес Парк София и кв. „Хладилника“. В тях са концентрирани 17% от общия обем площи в сектора, 65% от сградите в строеж, както и 39% от сключените сделки са с имоти, намиращи се в някоя от тези три зони. Повече от половината затворени транзакции с офиси са в периферията на столицата. В район „Център“ се наблюдава значителен ръст в предлагането – 16% за втората половина на 2017 г., или 39 500 кв.м. – основно в резултат на завършването на Telus Tower.

През разглеждания период се регистрира слабо повишение на наемните нива на офис площи. Средно за Клас А офиси в „Център“ те са 15 евро на кв.м., а в „Широк център“ и „Периферия“ са 13 евро на кв.м.
По данни на Colliers, през 2018 г. са планирани да влязат в експлоатация 158 хил. кв.м. офис площи, като половината от тях вече са наети. Недостигът в предлагането на завършени клас А офис площи в краткосрочен план ще продължи, което ще привлече вниманието на все повече компании към сгради клас Б с добри локации и характеристики. Аутсорсинг секторът ще продължи да дефинира търсенето на офис пазара не само в столицата, но и в Пловдив, Варна и Бургас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.