Ремонтират зоопарка във Варна с 1,2 млн. лв.

Община Варна ще обнови градския зоопарк по проект на стойност 1,2 млн. лв., осигурени чрез заем от Регионалния фонд за градско развитие" (РФГР). Договор за това подписаха кметът Иван Портних и ръководителят на фонда Мартин Заимов. Със средствата ще бъдат обновени входната зона, секторите за хищници и маймуни и ще бъдат изградени кът за отдих с детска площадка и павилион за сувенири.

"Зоологическата градина се намира в историческото ядро на Морската градина и условията в нея трябва да бъдат на нужното ниво. Благодаря на екипа на зоопарка и на ръководството на фонда. С него вече имаме една добра съвместна история – пример е Юнашкият салон, който преди години тънеше в разруха, а днес е център за провеждане на много събития", заяви кметът. Той добави, че общината преговаря с РФГР и за реализацията на проекти за обновяване на спортната база в града и строежа на голям паркинг към Двореца на културата и спорта. "В България има учудващо много зоокътове, но повечето са занемарени. Приветствам Варна за реализацията на този проект, защото модерният вид предполага много по-голяма грижа за животните", заяви Мартин Заимов.

Той уточни, че общината е първата в страната, която получава одобрение от фонда за ремонт на зоопарк. Годишно през него минават над 150 000 посетители, като всяка година броят им расте с около 10 000 души. Варненската зоологическа градина е създадена през 1961 г. и в момента в нея се полагат грижи за близо 400 животни от над 60 вида.

Коментари

Задължително поле