Ремонт на правителството на Франция

Очаква се премиерът да подаде оставка, след което да му бъде възложено да състави нов кабинет

С рокадите Макрон опитва да спаси имиджа си

Френският президент Еманюел Макрон готви сериозен ремонт на правителството в опит да спаси имиджа си, пострадал сериозно както заради липсата на резултати по обещаните от него реформи в икономиката, така и заради три оставки на ключови и популярни министри, предаде Ройтерс.

По информация на френски медии премиерът Едуар Филип ще подаде оставка, след което Макрон ще го натовари със задачата да формира нов кабинет, който да бъде одобрен от доминирания от партията на президента “Република, напред!” парламент. Очакваше се на съвместен обяд вчера Макрон и Филип да доуточнят стъпките си, които обсъждали и през изминалия уикенд, казал източник от кабинета на премиера. От президентството нито потвърдиха, нито отрекоха предстоящите рокади, като подчертаха, че нищо още не е финализирано.

Преди седмица вътрешният министър Жерар Колон подаде оставка, въпреки несъгласието на Макрон, който първоначално отказа да я приеме. Колон е третият напуснал кабинета за последните 5 месеца след министрите на екологията и на спорта Никола Юло и Лора Флесел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа