Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

БАН: Без инвеститор няма АЕЦ „Белене“ Проектът рентабилен, ако струва под 10,5 млрд. евро

 

Без инвеститор няма вариант да започне строежът на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от доклада на Българската академия на науките (БАН) за бъдещето на атомната централа.

Проектът обаче ще е рентабилен само при определени условия – инвестиционните разходи не трябва да надхвърлят 10,5 млрд. евро, като съотношението между частния и държавния капитал трябва да е в съотношение 70 към 30%, а лихвата на кредита за изграждането му да е под 4,5%.

Друго условие е средната борсова цена на електроенергията в региона да е 84 евро за мегаватчас. Очакванията са цените в региона през 2040 г. да варират между 57 евро и 84 евро на мегаватчас, обясни ръководителят на екипа от учени, изготвили доклада, проф. Александър Тасев. “В горните нива проектът е абсолютно жизнеспособен, но при най-ниската цена няма нито един вариант, при който централата може да изплати направените разходи“, категоричен беше той. По думите му най-крайният вариант е да се продаде вече купеното оборудване за централата. От БАН са категорични, държавата трябва да участва в строителството на втора атомна, за да има и по-добри финансови условия.

По време на брифинга стана ясно, че държавата няма да изразходва средства от бюджета за строежа на АЕЦ „Белене“, а ще предостави вече закупеното оборудване на инвеститора в размер на 3 млрд. лв.

„В момента страната ни има големи излишъци на електроенергия, които изнасяме за чужди пазари, но след 2030 г. в България и региона ще има недостиг на 2000 мегавата базова мощност“, допълни Тасев. Според него централата ще е нужна на енергийния сектор през 2047 г., когато двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ ще спрат работа.

„От доклада на БАН стана ясно, че са разработени сценарии в много широк диапазон – песимистични, умерени, оптимистични, в които този проект може да се реализира и е финансово жизнеспособен”, коментира енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й предстои правителството да обсъди доклада и на база на него да вземе окончателно решение за бъдещето на централата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Никой не знае какви са загубите от първия опит за построяванито на Белене, провалили се още по времето на комунизма. По някои оценки не по-малко от 4 млрд. лв. Според статията втория опит струва не помалко от 3 млрд. лв.. Това е една от причините да си с най-ниски доходи, а не лошите хАмериканци и ЕС. Удивенсам от неистовото желание на 80% -товите да настъпваме една и съща корупционна мотика за 3-ти път…. що се отнася до мнението на Пеевските весници (ПИК , Блиц и труд) там е ясно, човекът пари е взел за изграждането на гьола и сега МАсква си ги иска…пък и нали не се съмнявате,фирмитре на Кой ще получат поръчките?

    1. Не знам какво е попречило на комунистите да я построат и как са натрупали “не цо малко от 4 милиарда” загуби, след кат само две години след започването на строежа дойде демокрацията….

  2. КОЛКО НЕВЕЖИ БЬЛГАРИ ВИЖДАМ.АМИ РАЗБИРА СЕ ЧЕ НИ Е НУЖНА АЕЦ БЕЛЕНЕ И КОЗЛУДУЙ СЪЩО.юЖЕН ПОТОК И АЛЕКСАНДРУПОЛИС.

Отговорете