Сега е времето на този вкусен и полезен зеленчук
Дошъл от Америка, той бързо превзема европейския континент
Пиперките или, както са по-популярни – чушките, са донесени в Европа от мореплавателите на Колумб. На Балканите навлизат през 16-и век чрез Османската империя. Особено благоприятни условия зеленчукът намира в Унгария, както и у нас. Чисто нашенски сорт е капията, която в Русия и Украйна продължават да наричат „болгарский перец“ (български пипер).
Има различни видове чушки – камби, капия, сиврия, долма, чорбаджийски, шипка, чили. Те могат да се ядат сурови, пържени, сготвени в ядене, пълнени със зеленчуци, месо или сирене, но най-вкусни са печени, особено капията. В края на лятото миризмата на печени чушки се носи примамливо в градове и села, а самият процес по подготовката на зимнината е цял ритуал, събиращ родата или комшиите.
Освен че са вкусни, чушките са много полезни. Червените имат 11 пъти повече бета-каротин (провитамин А) от зелените и 1,5 пъти повече витамин С. Всички сортове са богати на фолиева киселина и фибри. Съдържат и много желязо – в една средна по големина червена чушка има 169% от препоръчителния дневен прием на този химически елемент.
Интересното е, че при термична обработка чушките губят съвсем малко от полезните си свойства, а при замразяване ги запазват изцяло. За да не заемат много място във фризера, най-добре е да се изпекат изчистени от дръжките и семките и да се пакетират по няколко, без да се белят. Така запазват качествата си, а след като се размразят, люспата се отделя много лесно.
Солен пай с чушки и патладжан
Необходими продукти:
500 г червени чушки
1 патладжан
1 глава лук
2 скилидки чесън
150 г козе сирене
8 яйца
4 с. л. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 връзка пресен босилек
1/2 ч. л. сух риган
сол, черен пипер
50 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Обелете патладжана на ивици и го нарежете на кубчета. Чушките почистете от семките и нарежете на парчета. Сложете зеленчуците в тава, покрита с хартия за печене, поръсете ги със сол, черен пипер, риган и зехтин, и ги изпечете. Докато се охлаждат, нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в малко зехтин и вода. Разбийте в купа яйцата, добавете натрошеното сирене, охладените лук и чесън, брашното, смесено с бакпулвера, нарязания на ситно босилек и накрая – охладените патладжан и чушки. Разбъркайте всичко, изсипете във форма с диаметър 24 см, чиито стени и дъно са покрити с хартия за печене. Подравнете сместа и печете 35-40 см на 200 градуса.
Пиперки с доматен сос
Необходими продукти:
1 кг печени чушки
1 кг домати
4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
щипка захар
3 с. л. зехтин
олио
брашно
Начин на приготвяне:
Опечените и обелени чушки можете да запържите по желание в олио със или без брашно, а можете да ги подредите и само печени в голяма дълбока чиния. Обелете доматите и ги настържете на ренде или нарежете на много дребно. Сложете ги в тенджера да заврат. Добавете ситно нарязания чесън и щипка захар. След като сосът се посгъсти, добавете зехтина и оставете да ври още 5 минути. Внимавайте, пръска! Свалете от огъня, добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте. Изсипете соса върху чушките.
Надупени яйца с чушки на тиган
Необходими продукти:
10-12 едри червени чушки, изпечени и обелени
1 голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
600-700 г домати, настъргани или от консерва
6-7 варени яйца
5-6 с. л. зехтин
40 г масло
100 г сирене
100 г кашкавал
сол, черен пипер
магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарежете варените яйца на половинки, чушките - на едро, лука и чесъна – на ситно. Задушете зеленчуците в зехтина. Когато чушките се запържат, добавете доматите. Гответе на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер. Отгоре подредете яйцата, маслото на парченца, поръсете ги с настъргано сирене и кашкавал и сложете капак. Оставете да къкри на тих огън 2-3 минути, колкото да се разтопи кашкавалът. Вместо варени, можете да чукнете сурови яйца. Тогава ястието ще заприлича на шакшука. Поръсете с пресен магданоз преди сервиране.
Пиперки по панагюрски
Необходими продукти:
1 кг печени чушки
3 глави лук
2 с. л. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
200 г сирене
магданоз
сол, черен и червен пипер
1 каф. ч. олио
чесън
Начин на приготвяне:
Лукът, нарязан на ивички, се задушава в олиото. Слагат се и избелените печени чушки, нарязани на парчета. Прибавя се брашното и когато се запържи, се добавя киселото мляко. Ако ще слагате чесън, добавете го пресован в млякото. Вари се на тих огън 10-15 минути, като се бърка. Внимавайте да не се сгъсти много. Накрая се поръсва с черен и червен пипер и ситно нарязан магданоз. Сервира се с натрошеното сирене. То може да се сложи заедно с киселото мляко, за да се разтопи в соса.
Хит на седмицата
Мързеливи чушки бюрек
Необходими продукти:
1 кг чушки – червени и зелени
5 яйца
400 г сирене
60 г масло
сол, сух риган
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Чушките се изпичат, обелват и почистват от семките. Нарязват се на по-едри парчета в дълбока купа. Смесват се с разбитите яйца, натрошеното сирене и маслото на парченца. Овкусяват се със сол (ако е нужно), сух риган и нарязан на ситно магданоз. Всичко се изсипва в дълбока йенска тава и се подравнява. Пече се на 200 градуса 30 минути.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш