Важни са подправките и сосовете, с които се сервира
Полейте я с бяло вино, само пържената върви с бира
Да се яде риба е полезно, освен това е и вкусно – едва ли някой се съмнява. Добре правят тези, които са превърнали водните обитатели в основна своя храна за сметка на месото. Ако сте забелязали, повечето звезди, когато говорят за диетата си, казват, че на обяд и вечеря ядат риба на пара или печена, със салата или гарнитура от задушени зеленчуци, но не картофи. Доказателството за ефективността на подобен тип хранене са стройните им фигури без излишни мазнини и свежата им кожа.
Рибата е единствената храна от животински произход, която е разрешена от църквата по време на великденските пости. Тя може да се яде само на първия пролетен празник – Благовещение, който е винаги на 25 март. Тогава на трапезата се слагат рибни ястия и баници с лук или праз, приготвени само с растителна мазнина.
Готвенето на рибата е лесно и бързо. Крехкото й месо не се нуждае от дълга термична обработка. Мариноването също е за кратко, защото в противен случай месото може да се разпадне. Тънкостта при приготвянето на рибата е в подправките и сосовете, с които се гарнира, както и в правилния подбор на придружаващото я вино – бяло или розе.
Сьомга във фолио с лук и лимон
Необходими продукти:
(за 6 порции)
1,5 кг филе от сьомга или друга риба
1 глава лук
100 г рукола
1 лимон
50 г масло
100-150 г готварска сметана
2 с. л. зехтин
2-3 стръкчета естрагон
3 скилидки чесън
1,5 с. л. подправка за риба
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на тънки колелца, лимона – на филийки. Филето от риба измийте и старателно подсушете с кухненска хартия. Посипете го с подправката за риба. Наредете върху него колелцата лук, поръсете сол и черен пипер. Върху лука подредете лимона. Завийте рибата във фолио, сложете в тава и печете на 180 градуса 40 минути. През това време направете соса. Руколата, естрагона и изчистения чесън смелете с блендер, посолете на вкус. Разтопете маслото в зехтина и на тънка струя го изсипете в пюрето от рукола, като разбърквате. Оставете сместа в хладилник най-малко за 30 минути. След това добавете сметаната в сместа и разбъркайте. Извадете рибата от фолиото върху чиния за сервиране. Поднесете заедно със соса и гарнитура по желание.
Шишчета от треска по сицилиански
Необходими продукти:
(за 4 порции)
500-600 г филе от треска
1 тиквичка
4 малки глави лук
1 лимон
сол, черен пипер
олио
За маринатата:
3 с. л. зехтин
1 лимон
няколко стръкчета мащерка и майорана
Начин на приготвяне:
За маринатата откъснете листенцата на мащерката и майораната, настържете на ситно кората на лимона и изцедете сока от половината от него. Смесете подправките, лимона, кората и зехтина. Нарежете филето на кубчета със страна 3 см, лимона – на кръгчета, а после тях – на четвъртинки. Тиквичката нарежете на кръгчета с дебелина 0,5 см, главите лук – на 4. На предварително намокрени дървени шишчета нанижете последователно парченца риба, лук, тиквичка, лимон. Готовите шишчета залейте с маринатата и оставете 30 минути на хладно място. Печете на намазнен грил или грил тиган около 12 минути, като обръщате от всички страни. Посолете и поръсете черен пипер по време на печенето. Ако готвите във фурна, предварително я загрейте на 180-190 градуса и печете 15 минути в намазнена тава. Сервирайте с останалата марината като сос.
Риба в пергамент с портокал и праз
Необходими продукти:
(за 4 порции)
4 филета от тилапия или друга сладководна риба
2 скилидки чесън
6-8 см от бялата част на стрък праз
1 голям портокал
3 с. л. зехтин
4 с. л. коняк (ром)
4-6 листенца босилек
200 г броколи
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете рибата, наситнете чесъна, почистете праза и го нарежете на кръгчета, нарежете на ситно босилека, портокала срежете на 2. Едната половина нарежете на колелца, а от другата изцедете сока. Пригответе марината, като смесите портокаловия сок с коняка и зехтина. Разбийте леко. Добавете босилека и чесъна и разбъркайте. Пригответе 2 листа хартия за печене. Върху всеки лист сложете по две филета, поръсете ги с кръгчета праз, полейте със соса, посолете и поръсете с черен пипер. Върху всяко филе сложете по кръгче портокал. Завийте филетата едно срещу друго с хартията като плик или бонбон. Сложете в предварително загрята на 220 градуса фурна и печете 15-20 минути според дебелината на рибата. Броколите сварете в подсолена вода или на пара и сервирайте с филетата като гарнитура.
Пикантна бяла риба с чери домати
Необходими продукти:
(за 4 порции)
4 филета по 150 г бяла риба (хек, треска)
400 г домати от консерва
100 г чери домати
2 скилидки чесън
1 корен от джинджифил
100 мл зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин
по 1 ч. л. смлян кориандър, куркума, кимион
0,5 ч. л. лют пипер
сол, черен пипер
пресни подправки по желание
Начин на приготвяне:
Намажете с мазнина керамичен съд. Нарежете доматите на кубчета, чесъна и джинджифила наситнете. Смесете доматите, чесъна, джинджифила и сухите подправки, посолете и изсипете във формата. Сложете я в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 20 минути. Подсушете рибните филета, посолете и ги поръсете с черен пипер. Сложете ги върху доматите и ги полейте със зехтина. Върнете във фурната и печете още 20 минути. Преди сервиране посипете с нарязани свежи подправки.
Хит на седмицата
Картофени хапки с шпроти
Необходими продукти:
3 големи картофа
16 шпроти от консерва
50 г кашкавал или моцарела
1 домат
1 скилидка чесън
2 с. л. майонеза
олио
сол, копър
Начин на приготвяне:
Обелените картофи нарязваме на дебели шайби (общо 16). Подсушаваме ги и на порции ги изпържваме от двете страни в сгорещено олио до готовност – 8 минути. Изваждаме ги върху кухненска хартия и леко ги посоляваме. При изстиването те омекват. Подреждаме ги в чиния за сервиране. Настъргваме 30 г от кашкавала и го разбъркваме с майонезата и ситно накълцания чесън. Намазваме върху картофите по половин чаена лъжичка от сместа. Отгоре слагаме по една рибка и украсяваме с домати на кубчета. Добавяме още малко настърган кашкавал (останалите 20 г) и стръкче копър.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш