Римските пълководци се лекували в Кюстендил

Минералната вода бори и стерилитета

Минералната вода не само привлича днес туристи в Кюстендил, но е и една от причините за основаването на града преди повече от 20 века. В древността, когато той носел името Улпия Пауталия, неговите извори били предпочитано място за лечение и възстановяване след битки на римските пълководци. Тогава е построена втората по големина балнеолечебница на Балканите в чест на бог Асклепий, за което свидетелстват останките от римски терми, постройки, храмове и други археологически находки, открити в района.

40 са минералните извори

в града, които привличат двойки, мечтаещи да се сдобият с рожба. Те са с температура на водата 73 градуса и дебит 23 литра в секунда. Освен репродуктивни проблеми при мъжете и жените, водата лекува още неврологични и кожни заболявания, повлиява добре обмяната на веществата, опорно-двигателни заболявания, включително хронични.

Благодарение на богатото си съдържание на сяра, кюстендилската вода благоприятства лечението на упорити кожни заболявания като екземи, дерматити и псориазис, както и неутрализира отравяния с тежки метали. Според представители на медицинските среди водата в Кюстендил е сред най-ценните лечебни минерални води в света заради отрицателния си редокс-потенциал. Водите с такъв потенциал се наричат още йонизирани и според експертите приемът им засилва способността на човешкото тяло да се защитава от болести. При пиене пък кюстендилската минерална вода повлиява заболявания на стомаха и дебелото черво.

Непременно трябва да посетите построената през 15-и век от Сюлейман паша

Чифте баня

Предполага се, че е издигната върху основите на Асклепион Пауталия. Двуетажната постройка е частично разрушена през 1910 г. и отгоре е построена модерна за времето си градска баня. Тя има две отделения, всяко от които разполага с три басейна с различна температура на водата, кабини за индивидуално къпане и няколко широки фоайета. Намира се в парка „Банска градина“ в центъра на Кюстендил. Другите две запазени къпални са Алай баня или „Войнишката баня“, построена през късното Средновековие, и Дервиш баня, издигната през 1566 г.

В центъра на града можете да разгледате и пощаденото от вековете от Античните терми на Пауталия. Големият комплекс всъщност бил водолечбница, посветена на древногръцкия бог на медицината Асклепий. Той е издигнат през 2-3 век, бил петият по големина в Европа и заемал площ от 3000 кв.м. Разкрити са големи помещения с отоплителни системи, водопроводни канали, архитектурни елементи.

На 180 метра над Кюстендил се намира

крепостта „Хисарлъка“

Тя е изградена в края на 4-ти век и е преживяла разпадането на Римската империя, възхода и разрухата на Византия, съдбините на Първата и Втората българска държава, драматичните години на Константиновото /Велбъждско/ княжество. Но е съборена от османските завоеватели през 15-и век. Площта на крепостта е малко над 2 хектара. Твърдината е била защитавана от 14 различни по форма кули.

Сред другите задължителни спирки на туристите в Кюстендил е Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“. Тя е приютила постоянна експозиция с над 200 творби на именития български художник, чието име носи.

 

Името на Добринище идва от "Добри неща"

Добринище е само на 6 км от Банско, но не остана в сянката на големия курорт. В основата на успеха му е минералната вода, която е не само лековита, но и голяма екстра в съчетание със ските през зимата и екотуровете през лятото.

Градът е разположен на 842 м надморска височина. Заобиколен е от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Голяма част от територията му, по-специално височинният пояс, е включена в границите на народния парк "Пирин". Селището е изходен пункт за туризъм, екскурзионна почивка, а близо до хижите "Гоце Делчев" и "Безбог" има и седалков лифт. Извори, гори, езера, водопади – неизброими са красотите наоколо. Добринище е прекрасно съчетание от алпийска природа, минерални извори и атмосфера на типично българско малко градче. Тази уникална комбинация го превръща от град с богата история в перспективен курорт.

Добринище е обявено за балнеоложки курорт още през 1979 г. заради прочутите си 17 минерални извора с температура 30-43 градуса и общ дебит 18 литра в секунда. Водата е слабоминерализирана - сулфатна, натриева, флуорна, силициева. Освен това е бистра, без мирис и утайка, което я прави подходяща и приятна за пиене. На лечебни балнеопроцедури в Добринище можете да се насладите както в обществената минерална баня, така и в открития плувен комплекс, и по хотелите.

Когато се прилага чрез минерални бани, водата оказва благоприятно въздействие върху заболявания на половата и нервната система, ставите и костите. Попаднала в организма чрез поглъщане, лекува доста успешно заболявания на стомашно-чревния тракт и отделителната система. С инхалации се влияят добре някои белодробни заболявания и проблеми на горните дихателни пътища.

Най-известен в Добринище е Сребърният извор, богат на сребърни йони и на история. Той лекува най-добре болежки в очите. Някога, в древни времена, в него се къпели с часове римляните, които живели по тези места. Сега лековитата вода привлича хиляди туристи от страната и чужбина. Още в древни времена първите заселници по тези места така били пленени от красотата на района, че не спирали да се оглеждат наоколо, да цъкат с език и да повтарят: "Добри неща, добри неща".

А съчетанието на бани в града със ски в планината е уникално за страната ни. Затова е напливът на гости, а половината от 3-те хиляди жители на Добринище се препитават именно благодарение на туризма.

Коментари

Задължително поле