Рияд строи курорт с размерите на Белгия (инфографика)

Плажове на Саудитска Арабия се използват и за военни учения.

Първата фаза от проекта трябва да приключи през 2022 г.

Саудитска Арабия обяви тази седмица планове да превърне част от крайбрежието си на Червено море в полуавтономен луксозен курорт. Около 50 острова и 180-километрова плажна ивица с мащабите на Белгия – над 30 000 кв. км, ще бъдат превърнати в дом на лъскави хотели и друга необходима инфраструктура, която ще съществува в съответствие със законите на международните стандарти в опит за привличане на туристи, съобщи в. “Индипендънт”.

Плановете са част от “Визия 2030” – дългосрочната пътна карта на Рияд за отхвърляне на огромната зависимост на местната икономика от петролния износ, печалбите от който спадат.

Около 18 млн. чужденци са посетили Саудитска Арабия през 2016 г., но почти всички от тях са отишли на поклонение в свещения за мюсюлманите град Мека, вместо да прекарат времето си в други обекти в страната. Въпреки че монархията е дом на много археологически атракции, страхотни плажове с условия за гмуркане, тя не е туристическа дестинация като египетските курорти на Червено море или град Петра в Йордания. В момента кралството не предлага туристически визи, което затруднява посещенията още повече.

Консервативните социални правила, липсата на алкохол и ограниченията в облеклото в съчетание с изпепеляващата горещина на пустинята обикновено отблъскват чужденците.

За новите туристически зони се очакват визови облекчения. Но не е ясно, дали ще бъде позволено сервирането на алкохол. Кината и театрите също са забранени в Саудитска Арабия.

Въпреки опитите за реформи Рияд все още е много критикуван за дискриминация срещу жените.

Не е ясно още дали западните жени (местните едва ли) ще могат да носят бански или други дрехи, които са в противоречие със стриктния дрескод, докато почиват в новите курорти. Не е известно и дали ще могат да се разхождат без придружител от мъжки пол. Експерти по туризъм вече предупредиха, че ако алкохолът и по-свободното облекло не бъдат разрешени, проектът е обречен на провал.

Мнозинството от чужденците в кралството идват на поклонение в свещените Мека и Медина.
Мнозинството от чужденците в кралството идват на поклонение в свещените Мека и Медина.

Но с облекчаването на процедурата по издаване на туристически визи властите се надяват на 1 млн. посетителите годишно в бъдещите комплекси – местни хора и чужденци. Сред атракциите ще бъдат защитени коралови рифове, спящи вулкани и природен резерват, обитаван от редките арабски леопарди и соколи. Посетителите ще могат и да пътуват до древните руини на Мадаин Салех, който е в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО.

“Има време до началото на работите и този период ще бъде използван за проверка на обществената реакция на плановете”, коментира саудитският анализатор Сайед ал Уахаби. “Чакаме социални промени идните две години, докато започне проектът. Нека хората да говорят за него, да го дискутират”, отбеляза той пред Блумбърг.

А опасенията за нахлуване на западно влияние в саудитското общество вероятно ще бъдат успокоени с факта, че новите курорти ще бъдат създадени в отдалечени от големите градове райони.

ECONOMY: Saudi Arabia plans luxury beach resorts

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Обслужващ персонал от къде ще докарат? Кемериерки ще бъдат крайни ислямисти ли? Па и не само камериерки. По-добре арабелите терористи да се откажат от идеята и да наблягат на туризма в Мека.

  2. Нищо не става от тия ислямистки чаршафи. На плажа туристките ще трябва да се къпят с дрехите като техните „нинджи“. В региона на гълфа само в ОАЕ става за туризъм, останалите са фанатици.

  3. прават го чаршафите да се нагледат на чужди булки и да цапнат по едно ако може

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.