Робот оперира в „Майчин дом”

Негово Светейшество Патриарх Неофит I присъстваше на освещаването на новата апаратура в „Майчин дом”.

Иновативната хирургична система „Да Винчи” ще извършва безкръвни интервенции

Роботизирана хирургична система за безкръвни операции „Да Винчи” започва да работи в университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”. От иновативната технология ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. Стойността на апаратурата е 6 милиона лева, от които 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от МУ-София и 2 млн. лв. от „Майчин дом”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

На събитието за освещаване и откриване на системата участваха Негово Светейшество Патриарх Неофит I, Негово Високопреосвещенство Антоний - Западноевропейски митрополит, председателят на парламента Цвета Караянчева и здравният министър Кирил Ананиев.

Той заяви, че не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом” вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души.

На вчерашното събитие Ананиев коментира и случая с починалото миналата седмица от злокачествено заболяване момиченце и информацията, че на родителите са им искани пари. „Изключително неприятно изненадан съм от това, че на родителите са изпратени фактура и напомняне за плащане. Или става дума за техническа грешка, или някой е злоупотребил със служебното си положение”, уточни здравният министър.

Кирил Ананиев подчерта, че грижата за детското и майчино здраве е акцент в работата на правителството.

Коментари

Задължително поле