Родният елит заприлича на византийски двор

Това не е политика, а интриганство и мръсни номера

Очаквахме успокояване на страстите и завръщане към нормалния политически живот. БСП запази своя лидер и се върна в парламента. Борисов триумфира като победител, сложи точка на ерата Цветанов и подкара влака.

Вместо това периодът между отминалите евроизбори и предстоящите местни избори се превръща в царство на интригите - между партиите, вътре в партиите и между самите политици- всеки срещу всеки. Изведнъж въпросът с партийните субсидии се превърна в най-големия проблем на държавата. И започна наддаване между управляващите и опозицията. Стигна се до предложения, в които не вярват и авторите им, но го правят на инат. На всички е ясно, че колкото и да не обичаме депутатите, не техните заплати ще оправят живота ни. И стигнаха до там, че да се разреши откритото финансиране, т.е. узаконяване на връзката между политическия елит и незаконния капитал, което означава легализация на мафията.

Това рано или късно ще отпадне, но интригата се разгаря. Вече се намери повод решението да бъде отложено, но очевидно някои професионални интриганти виждат възможност да се постигнат някои важни стратегически цели-да бъде обезсилена и маргинализирана опозицията в лицето на БСП и заменена с „вечната невеста“ - ДПС. След отлагането на фаталното решение заради съпротивата на част от „Обединените патриоти“, именно ДПС призова Борисов да реши коалиционния си проблем в интерес на „българските деца, наука, култура и образование.“ Паралелно с почистването на фасадата на ДПС и обособяването u като партия на онеправданите социални слоеве, върви и пропагандната теза за упадъка и предстоящото изчезване на БСП от политическата сцена.

За голямо съжаление медиите не съзряха скритата цел за подмяна в политическата система, не я коментираха от гледна точка на обществения интерес. А аргументи имаха колкото искаш.

ГЕРБ и ДПС проявиха своето намерение за открит съюз не само по този повод. Неслучайно партията за „права и свободи“ започна да се изявява с подчертано социални инициативи. За да измие поне отчасти имиджа си на „вечната невеста“, от чиято целувка партньорите u умират. Дори Ахмед Доган предприе стъпки да легализира своите икономически завоевания. Самият Пеевски стана активен депутат, ръси разни социални идеи, превръща се в главен борец за прозрачност в собствеността на медиите. Всички медии, които явно или скрито са зависими от него, се заеха да лъскат публичния му образ.

Развитие има и по жизненоважния проблем със закупуването на американските самолети. Медиите отново са плахи и не задават съвсем естествените въпроси. Военният министър Каракачанов беше заявил: „Няма да платя за F-16 повече от 2 милиарда лева“. Е, след като Борисов се „изпусна“ в Брюксел, че цената е с 200 милиона повече, много активните иначе телевизионни водещи не зададоха задължителния в такъв случай въпрос на министъра.

И още един министър бе забравен от журналистите, които тълкуват победата на управляващите в изборите като сигнал да се въздържат от всякакви смущаващи ги въпроси. Така например по повод исканията ни за разсрочено заплащане на покупката, министърът на финансите Горанов изтърси категорично „Имаме пари да платим наведнъж“. Никой не му поиска обяснение. Но той бе коригиран бързо от вицепремиера Томислав Дончев, който уточни, че нямаме пари за цялата сума веднъж. И след като стана ясно, че сделката по всяка вероятност ще се състои, правителството обяви, че ще вземем многомилионен заем, за да можем да се издължим на нашия съюзник. Интересно разминаване на министъра на финансите с неговите началници!

Между другото Томислав Дончев, който след изгонването на Цветанов се изявява като вторият човек след Бойко Борисов, поне що се отнася до изпълнителната власт, демонстрира една много „креативна“ акция. Той разпратил сред административните чиновници тайни агенти, които да следят как работят любимите на целокупния български народ бюрократи. Този „ценен“ опит веднага бе популяризиран от всеотдайните медии. Защо са му все пак на находчивия вицепремиер специални шпиони, а не се довери на самите граждани, които са многогодишни жертви на държавната администрация? Може би се е сетил как гласува тази администрация. По-внимателно с чиновниците, по -деликатно! Преди да направите каквото и да било, помислете за съдбата на Цветанов.

По повод кампанията за издигане в култ на личността на Бойко Борисов приведох пример как и Путин черпи от неговия опит като освободи арестувания журналист и уволни виновните „генерали.“ Сега пък препоръчвам на кмета Фандъкова която се възмути, че искат да строят в Борисовата градина, да излезе на протест по този повод

Възможно е и Путин да накаже провинилия се руски депутат, който предизвика антируски бунт в Грузия.

Нови времена, нови нрави

Как се забавляват звездите

Тъкмо бях се наканил да напиша какво блаженство за душата е кулинарното предаване на Катето Евро. На фона на мъчениците от кулинарните битки в последно време, при харизматичната водеща е постигната най-важната цел- хем приятно, хем има какво да научиш. Но ето, че се появи ново предаване с нейно участие - „Игрите на звездите“. Мъчително изживяване, насилено веселие, грубо имитация на други програми като „Мармалад“, „Да обичаш България“ и толкова други. Измъчва се и Катето Евро- не може да спаси инфантилната драматургия. Изтъркана от употреба е тази формула- събираш едни хора, обявени за звезди и те ще направят необходимото, за да стане забавно. Не става.

Коментари

Задължително поле