Рокфелер зарежда с нафта танковете на Хитлер

САЩ плаща на нацистите да потопяват американски кораби

Standard Oil притежава най-големия завод за преработка на гориво в Хамбург 

Когато има възможност да се печелят допълнителни пари, тогава споразуменията между държавите отиват на заден план. Такъв е случаят със СССР и неговите съюзници през Втората световна война. Да, американците помагат с военна техника и оръжие, това е безспорен факт. И мнозина все още вярват, че без тяхната помощ съветската армия не би спечелила, което е фундаментално погрешно. Безспорен факт е, че Щатите помагат и на нацистите не по-малко.

Германската армия по време на Втората световна война е най-мощната в света. Но малцина помнят, че Германия изобщо няма право на такава военна мощ. Защо? Поради репарациите, наложени на страната след поражението в Първата световна война. Просто казано, германците не само дължат много пари (112 милиарда златни марки), но и са ограничени в някои права. Например германската армия не трябва да надвишава повече от 100 хиляди души и като цяло им е забранено да имат същите танкове, на които по-късно пътуват из Европа. Всички тези ограничения, както и плащането на репарации, трябва да продължат до средата на 80-те години.

Европа срещу СССР

Но как тогава Германия успява да участва във Втората световна война при такива ограничения? Много просто. След като идва на власт, Хитлер спира да плаща репарации и изобщо не се интересува от ограниченията. А защо европейските страни, както и американците мълчат? И тук нещата са много прости. Всички знаят и разбират, а останалите предполагат, че рано или късно Хитлер ще започне война със Съветския съюз, а той е голяма държава, всеки иска да грабне парче. Затова цяла Европа воюва срещу СССР. И затова никой не изразява недоволството си, че Хитлер просто спира да плаща дълговете и увеличава военната мощ на страната.

На германския лидер не само не му е забранено да изгражда военния си потенциал, но и активно му се помага. Всичко започва на 4 януари 1932 г. при среща на един от лидерите на НСДАП с британски и американски банкери. Тогава е подписан официален документ за финансова помощ на нацистите, ако Хитлер дойде на власт. Точно година по-късно това се случва и фюрерът получава 1 милиард долара, а част от репарациите, т.е. дълговете на Германия от Първата световна война, са опростени.

Контрол над банките

Но всяко нещо си има цена. В отговор германците трябва също да дадат нещо. Първата жертва са най-големите германски банки, които са напълно контролирани от американците. Формално германските банки дават милиарди заеми на Хитлер, а не американците отвъд Океана. Въпреки че всъщност американците правят това, просто се крият зад своите, вече нови, немски дъщерни дружества. Тези клонове са известната и до днес Deutsche Bank, както и Dresden Bank и Donat Bank.

Няма как да не споменем и добре известната компания Standard Oil. Освен, че доставя гориво, което много помага на нацистите в руските студове, тя върши и други измами. Припомняме, че това е американска компания, тогава собственост на Рокфелер. Въпреки че и днес му принадлежи, само че под съвсем друго име. Между другото, под ново име, тази компания успешно работи и в Русия в продължение на много години, но пазарният ѝ дял е значително по-малък.

През Втората световна война немските подводници зареждат американско гориво.

И така, смешното в цялата ситуация е, че Standard Oil се съгласява да помогне на нацистите, а в замяна компанията става законен собственик на няколко петролни рафинерии в Германия, както и на най-големия завод за производство на авиационно гориво в Хамбург и, на всичкото отгоре притежава мрежа от бензиностанции. Нацистите естествено нямат избор и се съгласяват. В отговор на това, освен доставката на бензин, масла и всичко останало, Standard Oil оборудва няколко мобилни бензиностанции в различни части на света. В тези точки те зареждат немски самолети, танкове, подводници и изобщо всичко, което се нуждае от гориво. И така, на Канарските острови, в една от тези точки, американците презареждат фашистки подводници, които след това отплават, за да потопят американски кораби в Атлантическия океан. Не може да се направи нищо по въпроса, това е просто бизнес.

Няма виновни

В споменатия завод в Хамбург, Standard Oil произвежда 15 хиляди тона авиационен бензин всеки ден до пълната капитулация на Германия. С времето става ясно, че няма да ги оставят да управляват бизнеса си и производството е ограничено. Но като споменахме, обикновените бензиностанции за автомобили, тези на Standard Oil в Германия по това време, са най-многобройни. Тоест ние ви даваме пари, вие - пространство за бизнес. Схемата е стара колкото света.

Но наистина ли американците успяват да измамят СССР? В края на краищата, те официално са техни съюзници, защо никой не преследва тези бизнесмени? Всъщност е издаден специален закон, който предвижда тежки наказания и пълно затваряне на бизнеса в Съединените щати за компании, които помагат на фашистите. Даже има и разследвания. Резултатът? Такива фирми не са открити.

И това не е всичко. Американските компании, които помагат на нацистите, не само са оставени на мира, но също така им е изплатена парична компенсация от правителството на САЩ за това, че техните фабрики са повредени по време на бомбардировките на Германия от съюзническите сили. Звучи нелогично, но все пак се случва. Една от тези фабрики е на „Форд“. Отдавна са публикувани документи, в които се казва, че на американците се „препоръчва да не докосват заводите на „Ford“ по време на бомбардировки. Именно поради тази причина заводът става почти единствената сграда, оцеляла в разрушения Кьолн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения