Росен Бъчваров, НАП: 350 000 данъчни декларации от граждани вече са подадени

Кадър от БНТ

За данък общ доход няма отлагане. До 30 април трябва да се плати. Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни по БНТ, че този срок е фиксиран в закона и остава непроменен въпреки извънредното положение.

Близо 350 000 декларации от граждани вече са подадени, като над 80% от тях са подадени онлайн. От НАП не съветват потребителите да посещават офисите им. Има организация във всеки един от офисите. Те се почистват и дезинфекцират.

Около 900 000 граждани има ПИК. Проникването на този код е близо два пъти повече от хората, които подават данъчна декларация. Практически всичко може да се направи през този код. 35 електронни услуги се предлагат от НАП с този ПИК.

Декларацията би могла да бъде изпратена и по пощата.

Автоматичното попълване на декларации спестява много от времето. Има много малък дял - под 3%, допуснати грешки. Ако физическо лице установи разминаване, може да си поправи данните в декларацията ръчно по всяко време.

Данъчните облекчения не са в предварително попълнената данъчна декларация.

За регистираните като свободни професии също няма отсрочка нито на ДДС, нито за осигурителните вноски. 30 април е краен срок за деклариране на доходите, внасяне на годишното за изравняване на осигурителните вноски, както и за подаване на осигурителната декларация. Ооколо 90% от самоосигуряващите се имат ПИК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари