Росен Карадимов призова политиците да присъстват на удостоверяването на машините (обзор)

Министър Росен Карадимов отбеляза, че организацията на изборите е в срок.

Министърът, координиращ процеса по изборите, е оптимист

Пломбите за флашките на машините ще са от различен доставчик 

Определи го като “ключово важно”, за да няма излишни изявления срещу процедурата

Много е важно дали представители на политическите партии и коалиции присъстват на удостоверяването на машините за изборите, защото те имат право да наблюдават целия процес на удостоверяването, както и Неправителствени организации и медии. Но е ключово важно те да са там, за да могат да верифицират процеса. Защото имаше случай, в който политици правят изявления за удостоверяването, без да са били там. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов. В качеството си на координатор по изпълнението на подготовка на изборите, той разговаря с областните управители от Югозападния район и директорите на териториалните звена на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО).

Карадимов очерта казуса като един от критичните моменти в предизборната кампания. “Първият беше тегленото на жребия на машините, които ще бъдат удостоверявани, той бе извършен публично. Предстои процесът по удостоверяване на машините за вота и това се извършва от Министерството на електронното управление. Призовавам медиите да следите дали ще дойдат представители на политическите партии и коалиции тогава”, заяви Карадимов. Той обясни, че ЦИК е възприела предложенията за увеличаване на обхвата на проверката на удостоверяване на машините. “Поръчано е на Министерския съвет да поръчаме 100 хиляди пломби за флашките, ние предложихме доставчика на пломбата да е различен от този на машините и се прие. Пак “Сиела Норма” ще ги поставя, но ще са от друг доставчик”, обясни министърът. Посочи като трета важна стъпка процесът, когато машините напускат складовете и тръгват към СИК-овете. “Настоятелно молим представителите на политическите партии и коалиции да са и там. Ние сме осигурили два пъти повече специалисти за този етап, под контрола на ЦИК и, ако на последните избори са проверени 600 машини преди да бъдат екпедитирани, сега се надяваме техният брой да е по-голям. За да се увеличи доверието от процеса”, поясни Карадимов. Отбеляза, че всичко по организацията на изборите тече в срок и че комуникацията с ЦИК е отлична.

По отношение на дългогодишния проблем с избирателните списъци, в които все още се твърди за голям брой “мъртви души”, министърът посочи като отговорни депутатите: “Това е проблем на законодателни решения, нужна е промяна на закон, което е в правомощията само на Народното събрание. Надявам се, че в следващия изборен цикъл, който да е в рамките на редовния от четири години, този проблем да бъде решен. Препоръки и предложения аз персонално не мога да имам. Това не е в правомощията на Министерския съвет.

Знаете, че Изборният кодекс винаги е бил проблемен терен и мястото му е в парламента, така че в момента, в който се свика новият, веднага да попитате парламентарните групи кога този проблем ще бъде решен”, заключи Карадимов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика