Росица Матева: Обсъждаме възможността разписките от машините да бъдат пускани в една кутия

Снимка: Булфото
Говорителят на ЦИК Росица Матева

Обсъждаме възможността разписките от машините да бъдат пускани в една кутия, след което евентуално да бъдат разделяни след като приключи изборният ден от секционните избирателни комисии. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева по време на брифинг.

"Основанията за това са, че е възможно да бъде допусната грешка - разписка от единия вид избор да бъде пусната в кутията от другия вид избор, така както е възможно да се случи с гласуването с хартиени бюлетини. 

От опита, който има Централната избирателна комисия и нямаме противоречия по този въпрос - винаги, когато гласуваме в два вида избори или избори и референдуми, когато бюлетина се намери в кутия за другия вид избор, винаги се прибавя към съответните бюлетини от съответния вид избор и се отчита гласът като действителен. Това ни дава основание да смятаме, че разписките от машинното гласуване, може да бъдат поставени в една кутия. Обсъждаме все още въпроса. Днес ще обсъждаме методическите указания", заяви още Росица Матева. 

Тя отговори на въпрос какъв брой машини ще има в страната и в колко секции. "Все още нямаме окончателно решение точно колко са секциите, в които ще се гласува с машини. 

По принцип те са около 9400 в страната. В 2119 секции ще поставим второ устройство. Окончателният брой ще бъде определен малко по-късно", каза Росица Матева. 

https://www.facebook.com/cikbg/videos/565208651199999

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика