Росица Матева, ЦИК: Все още не сме решили при какви обстоятелства ще се минава от машина на хартиена бюлетина

Все още не сме взели решение какви могат да бъдат извънредните обстоятелства за минаване към хартиени бюлетини на предстоящите избори. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева по време на интервю в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Матева обясни, че при логистиката за изборите в чужбина ще вървят на принципа на хартиените бюлетини – в повечето от случаите се получават в дипломатическите или консулските представителства, но има и случаи членове на СИК, които се командироват в страната, носят бюлетините със себе си. „Измененията в Изборния кодекс предвидиха, че за да е гарантирано гласуването, в случаи на извънредни обстоятелства, в които се налага да бъде преустановено машинното гласуване, ние все още не сме взели решение какви могат да бъдат тези случаи и какво трябва да се случи след това, ще бъде продължен вота с хартиени бюлетини. По тази причина законодателят предвиди да бъдат отпечатани 100 % бюлетини според избирателния списък“, добави тя.  Матева заяви, че чакат информация от „Информационно обслужване“ колко са гласували на 4-ти април, за да разберат колко ще са допълнителните секции във Великобритания и Турция. 

„Видеонаблюдението като задължение на ЦИК влизането му в сила е отложено. Влизането му в сила на тази норма е отложено. Целият параграф, който урежда тези неща и други като район „чужбина“ е отложено за след преброяването на населението. Остава обаче задължението да бъде уреден начина, по който ще има видеонаблюдение и видеозаснемане при установяване на резултата от лицата, които имат право да присъстват в изборното помещение  и за които трябва да бъде осигурена пряка видимост. И за това ЦИК трябва да вземе решение, в което много ясно да бъде посочено кой има право и как да прави това видеоизлъчване“, обясни тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика