"Роскосмос" и НАСА ще си разменят места в полетите до МКС

МКС

"Роскосмос" и НАСА водят преговори за взаимно предоставяне на места на борда на космически кораби за полети до Международната космическа станция.

Новината идва в деня, когато космодрумът Байконур, сложил началото на космическата ера, навършва 65 години, предаде БНТ.

Руски космонавти ще летят на американски космически кораби, а американски астронавти ще продължат мисиите си с руски апарати. Така описа целта на преговорите представителят на "Роскосмос" в Казахстан Анатолий Красников.

Той определи бъдещия обмен като спешна необходимост, която произтича от появата на нова система за транспортиране на хора до Международната космическа станция. Според Красников членовете на екипажите на Станцията трябва да могат да работят и с двете транспортни системи.

Представителят на "Роскосмос" отново изрази искрена радост за успеха на Спейс Екс. По-рано руската корпорация приветства открилите се нови възможности.

"Това открива нов етап в пилотираните полети, в Световната пилотируема програма, в Програмата за Международната космическа станция. За нас се появяват нови възможности, нови резерви. Сигурен съм, че успехът на тази мисия ще ни даде допълнителни възможности, които ще са от полза за цялата международна програма", каза Сергей Крикальов, директор на "Пилотирани космически програми" към "Роскосмос".

Руската компания вече съобщи, че тази година ще проведе изпитания на две нови ракети, а догодина подновява лунната си програма.

Генералният директор на корпорацията Дмитрий Рогозин поздрави целия космически отрасъл на страната за 65-тата годишнина на Байконур.

На казахски език името означава "Богата долина". На това място през 1955-та година е създаден Пети изпитателен полигон. Сегашното име "Космодрум Байконур" площадката получава едва след полета на Гагарин през 1961-ва.

Коментари

Задължително поле