Рохани: Задържането на ирански танкер ще е пагубно за Великобритания

Задържането на ирански танкер от Великобритания край бреговете на Гибралтар е незаконно и ще бъде пагубно за Лондон, каза днес президентът на Иран Хасан Рохани, цитиран на официалния уебсайт на президентството, предаде Ройтерс.

Британските сили задържаха ирански петролен танкер в началото на юли по обвинение, че нарушава санкциите срещу Сирия. На 19 юли ирански командоси задържаха танкер под британски флаг в Ормузкия проток - най-важния воден път за транспортиране на петрол.

В отговор Великобритания предложи да бъде създадена европейска военноморска мисия за гарантиране на безопасното преминаване през него.

"Присъствието на чуждестранни сили не само няма да помогне за сигурността на региона, но и ще бъде основен фактор за напрежение", каза Рохани. Той подчерта, че Иран и Оман имат главната отговорност за гарантиране на сигурността на Ормузкия проток.

"Корените на тези нелицеприятни събития и напрежението в региона днес са в едностранното изтегляне на Америка" от ядреното споразумение, сключено през 2015 г., каза Рохани.

Британски кораб пристигна в Персийския залив, за да засили защитата на петролни танкери и други кораби, каза британското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.

Ескадреният миноносец "Дънкан" ще осигурява "безопасното преминаване на плаващите под британски флаг кораби" през Ормузкия проток, каза министерството.

"Въпреки че продължаваме да опитваме да постигнем дипломатическо решение, което ще направи това възможно отново без съпровождане с военни кораби, Кралският военноморски флот ще продължи да предоставя гаранция на британските кораби", каза министърът на отбраната Бен Уолъс.

Коментари

Задължително поле