Рохани: Случващото се изисква сближаване с Русия

Началото на срещата в Бишкек на лидерите на страните от ШОС - Индия, Казахстан, Китай, Киргизия, Русия, Пакистан, Таджикистан и Узбекистан (от ляво на дясно).

Пекин увери, че ще продължава да развива връзките с Техеран

Борбата с тероризма обедини лидерите от ШОС

Настоящата ситуация в региона на Близкия изток, както и условията на външен натиск и санкции, изискват по-силно взаимодействие между Русия и Иран. Това заяви иранският президент Хасан Рохани на среща с руския си колега Владимир Путин, предаде РИА „Новости“.

Двамата разговаря в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в киргизката столица Бишкек.

Рохани проведе и среща с китайския си колега Си Цзинпин, който го увери, че Пекин ще продължи да развива отношенията си с Техеран, независимо от промените в ситуацията.

Борбата с тероризма бе темата, която обедини лидерите от ШОС. Путин призова да се блокира финансовото подхранване на терористи с доходи от наркотици и да се прави всичко, за да не се допуска в техни ръце да попаднат оръжия за масово унищожение. Си пък прикани към засилване на борбата срещу „трите вида зло“ - сепаратизма, тероризма и екстремизма. А президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев апелира за мерки за киберсигурност.

Коментари

Задължително поле