Румен Гечев: Новият заем от 200 млн. евро е кредитен капан

„Правителството поставя страната ни в опасна ситуация с новия заем от 200 млн. евро”, заяви депутатът от БСП Румен Гечев пред БТВ.

По думите му договорът, сключен между управляващите и ЕС, позволява парите да бъдат изразходвани, освен за образование, за мигранти и разселени лица на територията на страната.

„Никъде не пише какво е съотношението, дали няма да бъдат използвани 5 евро за образованието, а другите – за разселване на бежанците?”, попита Гечев. Той определи новия заем като кредитен капан.

„Българското общество и парламент са подведени”, категоричен е Гечев.

Според него след отказа на страни като Полша, Унгария, Чехия и Словакия да приемат мигранти, трябва една държава, която да е послушна. „Тия мигранти не могат да отидат в тези 4 страни, те трябва да отидат някъде другаде”, намекна Гечев.

Според депутата на левицата другото притеснително е, че влизаме в риск чисто финансово, ако вземем нов заем.

„Ако наистина имаме 13 млрд. лв. резерв, защо трябва да влизаме в такъв риск с мигранти за 200 млн. евро”, допълва Гечев.

По повод скандала - НДК Гечев е категоричен: „Свидетели сме на пълен цирк. Искаме да разберем кой е оказвал натиск на Мирослав Боршош”.

По думите му залогът за този скандал е председателство на Съвета на ЕС в България, което реално започва само след няколко месеца.

Депутатът коментира и Комисията за изтребителите:

„Интересите са и геополитически, и лобистки. Има един разлом в ориентацията на България – тя трябва да купи изтребители, които са съобразени с нейните икономически възможности”, смята Гечев.

Коментари

Задължително поле