Румен Радев: БНБ е призвана да гарантира финансовата и банковата стабилност в държавата

Българската народна банка е призвана да бъде един от стожерите на държавата, да гарантира финансовата и банковата стабилност. Това предполага висок професионализъм и независимост от политически вмешателства“. Това заяви държавният глава Румен Радев на официалната церемония по встъпване в длъжност на Людмила Елкова като член на Управителния съвет на БНБ, съобщиха от пресслужбата на "Дондуков 2".

Президентът подчерта, че очаква в тази отговорна задача Людмила Елкова да даде своя достоен принос с доказаната си експертиза в областта на икономиката и финансите. Румен Радев благодари за работата и на досегашния член на Управителния съвет Боряна Пенчева.

След като положи клетва Людмила Елкова отбеляза значението на БНБ като основен стълб на държавността и гарант на финансовата стабилност и подчерта, че съзнава голямата отговорност на своята позиция. Тя определи като голямо предизвикателство присъединяването си към институцията в интересен за страната и за БНБ момент – след като България е изразила намерение за присъединяване към механизма ERM 2, който е задължителна стъпка за приемане в еврозоната. „Това предполага нови предизвикателства за банката в един много динамичен период“, добави още Людмила Елкова.

На тържествената церемония присъстваха управителят на БНБ Димитър Радев, членовете на Управителния съвет на банката, финансисти.

Коментари

Задължително поле