Румен Радев: Купеният вот дискредитира не само демокрацията, но и делегитимира институциите, още преди да са избрани (ВИДЕО)

Ежедневно сме заливани от информация и сигнали, включително и към президентската институция, за купуване на вот преди предстоящите избори. Подобни действия дискредитират не само самата идея за демокрация, но и делегитимират институциите, още преди да са избрани. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота.

„Появиха се характерни имена и прякори, злощастно известни от недалечното ни минало. Споделяте моето убеждение, че нито един сигнал за купен и контролиран вот не трябва да остава без отговор. В тази връзка вярвам, че се предприемат необходимите действия. Очакваме борбата с купен и контролиран вот да не се свежда само до дилърите на гласове, да се обърне внимание и по-нагоре - до тези, които раздават парите“, допълни държавният глава.

"Станахме свидетели на много активни коментари в социалните медии по отношение на лица, които бяха изведени и участват в купуването и продаването на гласове. За всеки един сигнал се почват незабавни действия", заяви министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

"Станахме свидетели на имена, прякори или псевдоними. В тези сигнали нямаше никакви факти по отношение на купен вот. За по-голямата част от лицата имаме предприети действия, така че ние не сме чакали някой през социалните мрежи да ни подаде сигнал", каза още Илков.

Нашата работа ще бъде затруднена в следствие на тази публичност, добави Илков и допълни: 

"Тази сутрин сигналите, които са получени до 09.00 часа са 89, съпоставими с 85 от предишните избори. Досъдебните са 42. Като към този период на предходния са 40. Предупредителните протоколи са 336 спрямо 262 от предходните избори. 128 са специализираните акции към днешна дата. Т.е. всичко това, което ние заявяваме в публичното пространство, то е материализирано във всички тези цифри".

Илков заяви, че не робува на цифри, но това е начинът, по който може да се покаже действителната ситуация. Акцентира върху това, че цифрите са във възходящ ред спрямо изминалите избори.

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров отбеляза, че самото удостоверяване на машините за изборите се излъчва в реално време и всеки гражданин може да види.

"Този път проверяваме така наречения "параметризиращ софтуер". Този, който конфигурира всяка една машина в зависимост в коя секция е тя", каза Мундров.

Той допълни, че на 11 октомври ще приключи удостоверяването и с довереното изграждане на машините. Изрази надежда, че тези дейности ще повишат доверието в машинното гласуване.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че на предстоящите избори няма да се използва хартия от предходните.
"ЦИК оказа на всички областни управители, кметове на общини и печатницата на БНБ да бъдат унищожени всички неизползвани ролки от предишните избори до 30 септември".

От ЦИК изразиха готовност на 11 октомври да направят доверено изграждане на изпълнимия код от изходния код. По отношение на сигналите за купен вот тя обясни, че до момента са постъпили 2 сигнала, които са препратени към МВР. За съхранението на машините заяви, че има решение, което обаче не е трайно.

"Машините са в същия склад, тъй като не е намерен държавен имат. ЦИК ще сключи договор за следващ период със същия склад. След изборите предстои преместването на машините в друг склад. Поискали сме обследване на това помещение.

Постъпи протоколът от това обследване. Очакваме информация и от ДАНС. И едва тогава ЦИК ще сключи този договор", заяви Нейкова.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов посочи, че е създаден независим информационен канал от областни управители, който се дублира към ЦИК. За помещенията, в които ще бъдат съхранявани машините за гласуване, проблемът според него идва от Изборния кодекс - той не определя кой сключва договора за съхранението им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика