Румен Русев е новият кмет на район "Младост"

С 33 гласа "за", нито един "против" и 19 "въздържал се" Столичният общински съвет току-що избра архитект Румен Русев за временен кмет на софийския район "Младост", предаде репортер на "Труд". Русев беше подкрепен и с подписите на 30 души от администрацията в "Младост".

Другият вариант за поста на задържаната за подкуп в особено големи размеди - Десислава Иванчева, бе доскоршният й пиар и пресен зам.-кмет Петър Кърджилов. Иванчева искаше той да седне в нейния стол, но общинарите предпочетоха другият заместник Русев, който вече направи коментар специално за "Труд". 

Румен Русев обеща да не се оттегля от поста, както направи предишният заместник на Иванчева Владимир Клисуров и изрази предположение дали върху Клисуров не е оказан натиск.

Той сподели, че първата му работа в района ще е да бъдат обработени забавените от Иванчева около 600 преписки. Според него това може да стане за няколко месеца.

На въпрос ще има ли рязка промяна на политиката в района, Русев отговори: „А преди имаше ли политика? Нямаше политика. Ние препоръчвахме на г-жа Иванчева какво трябва да правим, как трябва да искаме промени в законодателство и наредби. Нищо от това не се случваше“.

Той описа ситуацията в районната администрация към днешна дата като "силно затруднена".

„Гласуването показа, че общинският съвет нямаше възможност да вземе информирано решение. Не се вслушаха в това, че волята на г-жа Иванчева е да бъда неин заместник“, каза конкурента на Русев за поста - Петър Кърджилов. В момента той е зам.-кмет на района, но още няма подписан трудов договор.

Кърджилов заяви че ще работи с Русев докато не види, че това, което Иванчева е обещала на гражданите, се изпълнява.

„Призовавам г-н Русев като първо негово действие на поста да напише писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова за стартиране на устройствена процедура относно подробните планове в "Младост". Също така да настоява Столичният общински съвет да се произнесе относно референдума, който г-н Владимир Клисуров внесе в СОС преди около месец. Референдумът ще даде възможност гражданите на "Младост" да се произнесат относно мораториум на строителството в района за 2 години", каза Кърджилов.

Той се оплака, че опитал да поздрави Русев за спечелената битка за управлението на "Младост", но вместо това новият кмет му казал:"Бегай от тука". Русев отрече да е казвал такова нещо.

"Ние категорично подкрепяме експертното начало, което да нормализира работата на администрацията в район „Младост“", каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов след избирането на арх. Румен Русев за временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“. „Отговорността за втори път лежи на плещите на всички общински съветници. Днес общинския съвет прояви отговорност и очевидно ГЕРБ капитулираха под натиска на по-голямата част от своите колеги, неубедени в решението, което бяха подготвили, водени от тънките си политически сметки да могат да докарат до истерия всички жители и администрацията на район „Младост“ с едно или друго решение, което те предлагаха“, каза още той. „Това решение е отговорно решение на СОС. Искам да се обърна към администрацията на район „Младост“ и да ги успокоя, че оттук нататък нещата ще се нормализират – няма да бъдат гонени или уволнявани по никакъв признак, а към жителите на район „Младост“ - че могат да разчитат на своята администрация“, допълни Паргов.

ГЕРБ не подкрепя никой от зам.-кметовете, които са в кабинета на Десислава Иванчев, каза председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева. „Ние не ги познаваме тези хора и не можем да дадем политическа отговорност. Ние обаче сме отговорни към хората в кв. „Младост“ както и към администрацията на район „Младост“. Ето защо с част от гласовете ние подкрепихме решенията на БСП, ВМРО и на ПП "Нормална държава". Ние не можем да носим политическа отговорност за хора, които не познаваме. Аз лично се въздържах при гласуването“, каза още тя.

Докато СОС заседаваше, Десислава Иванчева и Биляна Петрова, другата й заместничка, задържана с нея, обжалваха отстраняването си от длъ жност. Магистратите решиха да дадат 3 дни на обвиняемите и техните адвокати да се запознаят материалите по делото. Така решението дали втората инснтанция ще потвърди отстряняването на Иванчева и Петрова, докато трае наказателното дело, ще бъде взето най-рано във вторник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България