Румънец разпитван за убийството на Виктория (обзор)

Проверяват алибито на чужденец за зверството в Русе

Сравняват ДНК-то на задържания с откритите следи от мястото на престъплението

Румънец на 27 години, който водел скитнически живот у нас, бе арестуван днес за 24 часа и разпитван за убийството на Виктория Маринова. “Проверява се съпричастността на много лица към извършеното престъпление. Към момента нямаме конкретен заподозрян. Става въпрос за румънски гражданин с украински произход. Той не е заподозрян, тъй като работата с него продължава и се изяснява алибито му”, каза днес следобед шефът на ОДМВР-Русе Теодор Атанасов. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали на чужденеца е удължен арестът и дали ще бъде обвинен за зверството.

Трупът на 30-годишната административна директорка на русенската телевизия ТВН бе открит в събота следобед в храсталаци до крайбрежната алея на река Дунав. Жертвата била обезобразена от побой, изнасилена и задушена.

Според полицейски източници румънецът се скитал безцелно в града и изглеждал съмнително. Това събудило подозрения у полицаи, които го прибрали за разпит. Освен него имало още няколко човека, които също били разпитани за убийството. Шефът на ОДМВР-Русе не съобщи дали е поискано съдействие от румънското МВР за задържания мъж, но каза, че “всичко, което е необходимо, е направено”. Цял ден в Русе заседава оперативен щаб, който работи по разкриването на зверството. В града край Дунав бяха вътрешният министър Младен Маринов, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и трима прокурори от Върховна касационна прокуратура. От задържания румънец било взето ДНК, което било изпратено за анализ, за да се сравни с откритото на мястото на убийството. В Русе се появиха слухове и за друг заподозрян, който избягал от страната, а в дома му били открити вещи на Виктория. От полицията и прокуратурата обаче не потвърдиха.

Междувременно днес сутринта приятели на Виктория и жители на града решиха да започнат собствено разследване и да извършат оглед на мястото на убийството в търсене на нови следи от екзекутора. Полицаи обаче ги изпревариха и заградиха района. Криминалисти започнаха ново претърсване, което най-вероятно е заради арестувания румънец.

Въпреки че течаха разпити за убийството, областната дирекция на МВР в Русе обяви телефон за сигнали от граждани, ако са чули или видели нещо за случая. Хората, които разполагат с информация, могат да позвънят на телефон 0889562407.

В позиция на посолството на САЩ в София се изразява шок и негодувание от убийството. От мисията призовават за старателно разследване и предлагат съдействие на властите, ако е необходимо, за да може извършителят да бъде изправен пред правосъдието.

 

Апел

Семейството призова за търпение

Семейството и колегите на убитата Виктория призоваха хората към търпение. “Вярваме, че полицията е на финалната права да разкрие извършителя. Молим Ви, не прибягвайте до никакви крайни мерки! Така няма да помогнем, а напротив. Ще има време за гняв! Просто нека не е днес”, пише в апела, разпространен до медиите. Близките на административния директор на телевизия ТВН призоваха и да не се блокира движението в района на ГКПП “Дунав мост”, какъвто протест се подготвя. Те са категорични, че са против подобни действия. “Едва ли Виктория би желала подобно нещо”, казаха

близките й.

“За краткото време, в което работихме с Вики, се възхищавах на нейната енергия и способността й да заразява с доброта и милосърдие хората около себе си. Не мога да забравя каузите й в подкрепа на майките на деца с увреждания, в подкрепа на децата в неравностойно положение, спомням си как се опитваше да помогне всячески на всеки, който е в беда”, каза главният редактор на новините в телевизията Силвия Агопян. “Целият екип сме потресени и сме в шок от бруталното убийство” казва и Иван Стефанов, продуцент в телевизията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право