Румънският премиер очаква страната да се присъедини към Шенген през тази година

Снимка: Уикипедия

Румънският премиер Николае Чука заяви в интервю за Блумбърг, че очаква Румъния да се присъедини към Шенген през тази година и че Брюксел ще се откаже от Механизма за сътрудничество и проверка, наложен на страната, предава Аджерпрес.

Говорейки за войната в Украйна, той посочи, че тя отваря пропаст между свободните и автократичните държави и оцени, че НАТО трябва да се подготви за продължително присъствие в Източния фланг.

"Илюзия" е да очакваме, че отношенията между Русия и Запада ще се върнат към състоянието преди войната веднага след спиране на боевете в Украйна, при условие че Кремъл изглежда решен да създаде "тампон" между себе си и НАТО, посочи Чука.

Николае Чука, 55-годишен генерал от запаса, който преди време е ръководил бойни сили в Ирак, оцени, че инвазията на Русия в Украйна е отворила отново един "цивилизационен разлом" подобно на Студената война, а Организацията на северноатлантическия пакт ще трябва да запази разширеното си присъствието на източната граница поне в средносрочен план.

Въпреки че заяви, че не смята, че Русия ще атакува страна от НАТО, отприщвайки открит конфликт, настоящата война, по думите му, е потвърдила предупрежденията, отправяни в продължение на над десетилетие от източни членки на Алианса, че президентът Владимир Путин е решен да си върне териториите, контролирани някога от Съветския съюз.

"Русия не мисли като нас. Русия не се държи като нас", подчерта Чука в интервюто, дадено за Блумбърг вчера в офиса му в Букурещ. "Сегашната ситуация изглежда създава отново тази пропаст между западната и източната цивилизация, между свободните и демократични страни и автократичните режими".

Румънският премиер смята, че натискът върху Русия посредством международните санкции не трябва да отслабва въпреки приближаващата зима и растящите цени на газа заради намалените доставки от Русия.

Правителството на страната възнамерява да увеличи разходите за отбрана на 2,5 процента, което е над предвидения от НАТО минимален праг. Около една трета от тази сума ще бъде предназначена за покупка на оръжия, включително бойни самолети, подводници, корвети, блиндирани бойни машини и дронове, посочи още Чука.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа