Румяна Бъчварова - Министърката на разформирането

В поредица от силуети вестник “Труд” ще представи на прощаване министрите от кабинета в оставка

 

„МВР е от най-реформираните системи в България“, заяви министърката му в оставка Румяна Бъчварова. "Реформираните или разформираните?" –запита заинтригуван ген. Богомил Бонев, бивш вътрешен министър. Много полицаи споделиха въпроса му във фейсбук като дадоха свои отговори, най-общо: „Разбира се, че МВР не е реформирано, то е по-скоро разформирано“. И по-лошо: „ В мандата на социоложката МВР беше повече от всякога демотивирано, деформирано, обезверено, разкостено“.

Преувеличено ли е това? Да, но не много.

Видяхте ли в Харманли какво представлява българската полиция, пратена да укроти мигрантските размирици? Нямаше и двама с еднакви униформи, камо ли с предпазно облекло, неколцина се щураха безредно из двора, щитовете им - очукани, водното им оръдие  - като спукан маркуч...  А вижте сега клиповете с атаки  на сили на реда срещу бунтовници в бежански лагери на други държави и след това...опитайте да нарисувате портрет на министърката на нашите.  Да, трудна задача.

Като пое МВР през март 2015 г.,  Румяна Бъчварова беше уважавана социоложка от „Маркет Линкс“, обещаващ политик - шеф на политическия кабинет на премиера Борисов, а после и сватовница на партиите в коалицията, родила второто му правителство. Като дъщеря на последния главен редактор на вестник „Отечествен фронт“ Генчо Бъчваров и като майка и бивша съпруга на журналисти, тя се радваше на симпатиите на снимащите и пишещите. Те й спестиха новината, че нейното назначение за опитните ченгета беше шокиращо, отбелязаха само, че опозицията го нарече „екзотично“. „Труд“ писа за нея: „Тя в РПУ едва ли е влизала, но ще справи, както повечето от жените на Борисов“. Министър-председателят смени с нея почнавача на МВР Вучков и й преля от харизмата си, както на други, които черпиха от нея, докато се пресуши...

Но един ден мутри убиха младеж, че им свирнал с клаксон на улицата, а после двама бизнесмени бяха застреляни като нищо. От КРИБ запитаха: „Защо ни е МВР? Защо прахосваме 1 млрд. лв. за него, когато ни пазят частни охранители и всеки може да бъде убит като куче?“ Репортери се пробудиха и показаха как апаши грабят и бият старци в леглата им по селата, а униформен там не се мярка. Набучени на пиките на пресата, полицаите се сетиха, че кабинетите „Борисов – 1 и 2“ им обещаха по-добри условия на работа. И заплашиха със стачка. Викнаха: „Откъде накъде, г-жо Бъчварова, хората ще псуват нас, като ние бензин нямаме, коли нямаме, униформи 3 години не сте ни давали, некомптентни са ни началниците, мръднем ли, настъпваме корупция по високи нива. Ловим само кокошкари, но и тях ги пускат магистратите, а вие горе си траете, да не подпукат и вас!“.

Какво направи Бъчварова? Отиде в телевизора и сплаши непослушните журналисти:„Смятам всяка критика срещу МВР за посегателство срещу националната сигурност!“ После прие полицейските синдикати и им каза да си гледат работата. Резултатът? Журналистите наточиха срещу нея перата си, а полицаите опънаха пред парламента палатки с плакати: „Като няма разбиране, има протестиране“ и “Бойко, вземи си министърката!“ Само един криминален психолог я защити: „Тя е объркана, незнаеща и демонстрира самочувствие, за да прикрие това. Как да се оправи с бунта на полицаите? Как да преразпредели бюджета между тях и администрацията, като не знае кой какво прави? Получава съвети, но от кого? Заместниците й? Те се отнасят с полицаите като с опоненти, един живял в Южен Лондон, но не е влизал в Първо районно. Съветниците й? На едната умът й в Америка, друг разправя вчера, че сваля Борисов от власт, а днес дава акъл на дясната му ръка.“

И ето, така Бъчварова, която по-рано успешно улавя общественото мнение в социологически сондажи, се разминава с обществеността и заживява в държава, различна от нашата. В нейната държава „ грабежите бележат спад“, в нашата грабят дръзко и безнаказано - разбойници се бият с продавачки, нападат с калашници коли инкасо, за 20 лева изнасилват баби. В нейната държава „разкриват извършителите на престъпленията веднага“, в нашата бандитите не ги хващат или, ако ги хванат случайно, те избягват наказанието и се връщат по-нагли. В нейната държава „МВР работи изключително професионално“, в нашата полицаите протестират през месец - два, 5000 служители са напуснали от 2 години насам, а на тяхно място други не назначават – няма пари и кандидати.

Ами реформата на Бъчварова? До един вторник я имаше, в сряда вече я нямаше. На едно обсъждане, свикано от генералния секретар на партията ГЕРБ Цветан Цветанов, министърката се отрече от цялата си „визия за промяна“ и обяви, че полицаите ще получават при пенсиониране 20, а не 12 заплати, отпуските им няма да се намаляват, няма да се прави дирекция от пожарната и тъй нататък.

Но полицаите останаха в протестна готовност, така са и досега. Защото в бюджета за 2017 г. финансовият министър Горанов им спретнал измама, а Бъчварова пред Горанов вода не гази...

Сега тя е в оставка. Ще се върне от МВР пак към това, което умее да прави, и пак ще бъде уважавана, казват нейни приятели. Дано, ако е рекъл Бог или Бойко, така да стане.

На изпроводяк - награда

На изпроводяк от МВР г-жа Бъчварова ще получи награда. Да, бе. Съгласно чл. 24 ал. 4 и ал.6 от Наредба 8121 з – 347/ 14 г. министърът на вътрешните работи се награждава по право с почетното отличие „За доблест и заслуги 1-ва степен“ след изтичане на половината от конституционния му мандат. Гарантирано. Освен това получава две минимални работни заплати – ей тъй, да се почерпи с тях. Здраве да е.

 

Другите за нея

Полага усилия да се справи

„Оценката на г-жа Бъчварова като вътрешен министър я дава премиерът. Действително г-жа Бъчварова полага огромни усилия да се справи с тази работа.“

Цветан Цветанов, зам.-шеф на ГЕРБ

 

Тя е балансирана жена

"Бъчварова има пълната ми подкрепа, защото е разумна и балансирана жена. Всякакви сценарии за смяната й са криви сметки. Каква е нейната вина за полицейските протести? Предложенията за свиване на разходите са на финансовия министър, а аз съм ги одобрил. На базата на 180 млн. лева, които дадохме тази година за МВР, аз мисля, че трябваше това да бъде оценено от полицаите.“

Бойко Борисов, премиер в оставка

 

Предупредихме я за проблемите, но те се задълбочиха

Още при първата ни среща с министър Бъчварова я предупредихме за трите големи проблема в министерството : хроничното недофинансиране, сриващата се мотивация на служителите и фактът, че МВР се управлява не от политици съгласно Конституцията и законите на страната, а от няколко чиновници на ул. „6-ти септември“. По тези проблеми не беше направено нищо и те се задълбочиха. Дори и когато бяха правени опити в посока решаване на някой от тях, това ставаше за сметка и в ущърб на интересите на служителите. Достатъчна като пример е сагата с една Наредба за работното време от юни 2015 г., отменена от ВАС. Предлолага се, че тази сага ще приключи едва през декември 2016 г.

Валентин Попов, председател на СФСМВР

 

Постара се, подходи с желание  

Г-жа Бъчварова пое поста министър на вътрешните работи неочаквано и внезапно като външен човек за системата. Тя съвместяваше този пост с останалите си отговорности в правителството. Наследи тежка системна криза в МВР - хронично неосигуряване на материални и финансови ресурси, ниска мотивация и огромен недокомплект от служители, широко обществено недоволство и недоверие към системата. В тази ситуация тя подходи с желание за диалог към синдикатите в МВР и се постара да формулира и проведе ефективна реформа. Независимо от желанието, сега ситуацията в МВР не е много по-различна. Реформата продължава да се случва бавно и мъчително - широко обсъденото държавно предприятие все още не е факт, реформата на администрацията в МВР е минирана поради механизма за преобразуване на правоотношенията, полицаите и пожарникарите все така очакват униформи и достойно заплащане на труда им. Хроничните проблеми си стоят - системно недофинансиране, липса на материално-техническо осигуряване и нечовешки условия на труд, огромен недокомплект и липса на мотивация на служителите, ниско обществено доверие към МВР. Въпреки това вярвам, че г-жа Бъчварова е натрупала експертен опит за времето, през което заема поста министър и в бъдеще ще успява да противодейства и да минимализира кризите, предизвикани от нежеланието за пълно финансиране на сектора "Сигурност" и реформите на парче".

Галентин Грозев, лидер на Синдикален алианс „Сигурност“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети