Русия забрани 81 медии от ЕС, сред които "24 часа" и Mediapool.bg

Руското външно министерство съобщи, че ще ограничи излъчването и достъпа до уебсайтовете на 81 медии от ЕС в Русия в отговор на решението на ЕС да забрани излъчването на три руски медии (РИА "Новости", "Известия" и "Российская газета").

В изявление, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на 25 юни, се казва, че ограниченията се отнасят до "излъчващите ресурси на редица медии на държавите - членки на ЕС, и на общоевропейски медийни оператори, които системно разпространяват неточна информация за хода на специалната военна операция".

В списъка фигурират издания, телевизионни канали и радиостанции от всички държави от ЕС с изключение на Люксембург и Хърватия. От 81 сайта, девет са от Франция, включително информационната агенция Agence France-Presse, вестниците Le Monde и Liberation.

Сред забранените са две български медии: сайтът Mediapool.bg и в. "24 часа".

В списъка се споменават германските издания Der Spiegel, Die Zeit и Frankfurter Allgemeine Zeitung, испанските вестници El Mundo, El Pais, информационна агенция EFE, италианските вестници La Stampa и La Repubblica. Списъкът включва естонската версия на Delfi (латвийската и литовската версия не са включени в списъка). Освен това в списъка се споменава полският телевизионен канал Belsat (той е блокиран в Русия през април 2022 г.). Politico (както европейската, така и американската му версия) е включена в списъка на паневропейските медии.

Руското външно министерство заяви, че Москва е предупредила, че ще отговори на "политически мотивирания тормоз над руски журналисти и необоснованите забрани на руски медии в ЕС". Въпреки това ЕС "предпочете да следва пътя на ескалацията... принуждавайки Москва да предприеме огледални и пропорционални контрамерки", се казва в съобщението.

Министерството заяви, че е готово да преразгледа решението си, ако ограниченията за руските медии в ЕС бъдат отменени.

Източник: mediapool.bg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия