Русия иска да свика Съвета за сигурност на ООН заради закон за украинския език

Снимка: Архив

Русия иска да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с приемането от Върховната Рада на Украйна на Закона за гарантиране използването на украинския език като държавен език. Новината беше съобщена от председателя на Постоянното представителство на Украйна към ООН Олег Николенко, който коментира ситуацията на своята страница във Фейсбук.

"Това е абсурден акт! Днес стана известно, че делегацията на Руската федерация се е обърнала към председателя на Съвета за сигурност на ООН с искане за свикване на заседание във връзка с приемането от страна на Върховната Рада на Украйна на Закона за гарантиране използването на украинския език като държавен език", пише Николенко.

Той добавя, че използването на украинския език в Украйна по никакъв начин не застрашава международния мир и сигурност, чието поддържане е задача на Съвета за сигурност на ООН, поради което "няма смисъл да коментираме това абсурдно отношение, което изненада не само Украйна. Този закон е наш вътрешен въпрос, който Кремъл се опитва да политизира", пише още Николенко.

На 25 април Върховната Рада прие на второ четене Закона за използването на украинския език в Украйна. Парламентаристите обсъждаха изменения в документа на пленарни заседания в продължение на почти два месеца - от 28 февруари. На 15 май президентът на Украйна Петро Порошенко подписа Закона за езика, отбелязвайки изключителния му баланс.

Коментари

Задължително поле