Русия няма да прави отстъпки пред САЩ

Ден преди старта на преговорите Москва - Вашингтон

Белият дом не очаква пробив

Блинкън предупреди за риск от конфронтация

Русия няма да прави никакви отстъпки под американски натиск на преговорите за украинската криза и няма да отстъпи от своите искания от Запада за гаранции в сферата на сигурността. Това заяви в интервю за РИА “Новости” руският заместник външен министър Сергей Рябков.

Той ще е начело на делегацията на Москва, която ще води преговорите с представители на Вашингтон утре в Женева. Американската делегация ще се оглавява от първия заместник-държавен секретар на САЩ Уенди Шърман.

След тези разговори, на 12 и 13 януари предстоят среща НАТО-Русия и среща в рамките на ОССЕ.

Рябков обаче допусна, че е напълно възможно дипломатическите усилия внезапно да приключат и след една среща. “Не мога да изключа нищо, това е напълно възможен сценарий”, посочи Рябков.

И отсече: “Разбира се ние няма да направим никакви отстъпки под натиск и под заплахи, които постоянно се отправят от западните участници в предстоящите преговори”.

Същевременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Русия, че има риск от конфронтация.
“Има път на диалога и на дипломацията в опит да бъдат разрешени тези разногласия и да се избегне конфронтация”, каза Блинкън пред Си Ен Ен. “Другият път е този на конфронтацията и на големите последствия за Русия, ако тя поднови агресията си срещу Украйна”, допълни той.

Блинкън заяви още, че не очаква пробив на разговорите между САЩ и Русия, но изрази надежда, че ще има сфери, в които двете страни могат да постигнат съгласие.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят