Русия обяви, че тази вечер в Сирия ще има инсценирана химическа атака

Снимка: Архив

Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков обяви, че инсценирането на химическото нападение в Сирия, за което се говори в последните седмици, се планира за вечерта на 8 септември.

Сигнал за началото трябва да стане специалната команда на „определени чуждестранни приятели на сирийската революция“, пише ТАСС.

Според наличната на министерството информация, на 7 септември в Идлиб е преминала среща между лидерите на бунтовнически групировки с участието на т.нар. „Бели каски“.

По време на събирането е утвърден сценария за провеждането на снимките на постановъчна акция, в която уж правителствените сили на Сирия са използвали химическо оръжие против цивилни. Очаква се провокациите да се проведат в населените места Джиср Еш Шугур, Сармин, Серакаб и Тафтаназ.

Междувременно, самолети на руските ВВС и на сирийските правителствени сили нанесоха серия от ракетни и бомбени удари по последния опозиционен бастион – провинция Идлиб, съобщават световните агенции. Новите удари дойдоха ден, след като президентите на Турция, Иран и Русия не успяха да се споразумеят за прекратяване на огъня.

Опасенията на Турция и на западните сили са, че безразборното като цели и методи прочистване на региона ще доведе до огромно количество цивилни жертви и нова мигрантска вълна.

Коментари

Задължително поле