Русия осуетила подготвяни от Украйна атентати в Крим

Федералната служба за сигурност на Русия

Москва: Военното разузнаване на Киев стои зад атаките

Двама руски военни загинали при задържането и възпирането на диверсантите

Русия е предотвратила атентати в Крим, подготвяни от военното разузнаване на Украйна, съобщи вчера руската Федерална служба за сигурност (ФСС). Целта на подготвяните атаки била да дестабилизират социалната и политическата ситуация в навечерието на парламентарните избори в Русия през септември, предаде ТАСС.

От ФСС уточниха, че техен сътрудник е загинал при операцията по залавянето на “група диверсанти” в нощта на 6 срещу 7 август. Акцията била извършена в района на град Армянск на полуострова, който през 2014 г. се присъедини към Русия след референдума за отцепване от Украйна. На мястото на сблъсъка били открити 20 самоделни взривни устройства с обща мощност над 40 кг тротилов еквивалент, специални средства за активиране на взривни устройства, боеприпаси, щатни противопехотни и магнитни мини, а също и гранати и спецоръжия, които са на въоръжение в специалните сили на Украйна, се посочва в съобщението на ФСС.

Задържани били лица, граждани на Украйна и на Русия, които оказвали съдействие в подготовката на терористичните актове и които вече правели признания. Посочено бе името на един от задържаните - Евгений Панов, роден 1977 г.

В нощта на 8 август спецчасти на украинското военно министерство извършили два нови опита за пробив на “саботажно-терористични групи” - със стрелба от територията на Украйна и с бронирани машини, но били отблъснати от руските сили. В този сблъсък загинал руски войник.

Юрий Тандит, съветник на шефа на украинската служба за сигурност, отрече обвиненията на Москва, и посочи, че Киев няма намерения да си връща Крим “със сила”.

Коментари

Задължително поле