Русия подготвя мощна офанзива в Сумска област

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов

Ситуацията край Харков е критична, казва шефът на украинското ГРУ Кирил Буданов

Резервите на Киев били изчерпани

Арестуваха висш руски генерал в Москва

Ситуацията край Харков вече става критична, а в следващите дни руските войски могат да започнат нова мащабна офанзива в Сумска област. Това заяви ръководителят на украинското военно разузнаване (ГРУ) Кирил Буданов в интервю за “Ню Йорк таймс”.

“Ситуацията е на ръба”, цитира думите му вестникът. “С всеки час тази ситуация се доближава до критична”, казва Буданов пред чуждестранни репортери в бункера си в Харков.

Буданов смята, че през следващите няколко дни украинските въоръжени сили ще успеят да стабилизират фронта край Харков, а руската офанзива ще продължи около три-четири дни.

Киев се опитва да прехвърли части от други участъци на фронта в североизточната част на Украйна, където се намира Харковска област, за да укрепи отбраната є, но е трудно да се намери личен състав за тази задача. “Всичките ни сили са или тук, или в Часов Яр. Използвал съм всичко, с което разполагаме. За съжаление, вече не разполагаме с резерви”, казва той.

Буданов е съгласен с оценките, че край Харков Руската федерация разтяга вече изчерпаните сили на украинските въоръжени сили, като цели да всее “паника и объркване” в региона.

Междувременно стана ясно, че в Москва е бил задържан генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началник на Главното управление “Кадри” към руското министерство на отбраната. Това съобщи във вторник държавна информационна агенция, цитирайки руските правоохранителни органи.

Новината идва два дни след като руският президент Владимир Путин предложи смяната на досегашния министър на отбраната Сергей Шойгу с икономиста Андрей Белоусов.

Кузнецов е “заподозрян във вземане на подкупи в особено големи размери”, заяви пред агенцията говорителката на руския Следствен комитет Светлана Петренко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа