Русия се е съгласила да удължи зърнената сделка с 60 дни

Русия се съгласи да поднови сделката за износ на зърно за Украйна, но само за още 60 дни, съобщи заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин след разговори с ООН, предава АФП.

"Руската страна не възразява срещу поредното удължаване на "Черноморската инициатива" след изтичането на втория ѝ срок на 18 март, но само за 60 дни", заяви той в изявление, разпространено от руската мисия в Женева след преговорите в Двореца на нациите на ООН.

Т. нар "зърнена сделка" беше сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година и удължена със 120 дни през ноември. Тя изтича тази събота.

Консултациите между Русия и ООН в Женева по сделката за зърното не са били лесни, каза Вершинин.

Русия ще направи оценка на изпълнението на споразумението с ООН за деблокиране на износа на нейни селскостопански продукти и торове за световните пазари, когато реши дали да удължи отново Черноморската зърнена инициатива след два месеца, каза дипломатът.

"По-нататъшната ни позиция ще бъде определена в зависимост от реалния - не на думи, а на дела - напредък по отношение на износа от Русия за световния пазар, както беше обсъдено първоначално. Става дума за премахването на онези ограничения, които пречат на нашия износ, и за прилагането на онези заявени изключения от санкциите, за които Вашингтон, Брюксел и Лондон толкова често обичат да говорят", каза той. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия