Русия се надява на размяна на затворници със САЩ, за да си върне Виктор Бут

Москва се надява да осъществи размяна на затворници с Вашингтон, която да включва осъдения на затвор в САЩ руски оръжеен търговец Виктор Бут, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на руското министерство на външните работи.

"Американците показват известна външна активност, взаимодействаме си на експертно ниво по канал, създаден специално за тази цел", каза днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от агенция Интерфакс. "Безспорно Виктор Бут е едно от обсъжданите лица и ние разчитаме на положителен резултат", допълни той.

"Надявам се, че перспективата (за размяна) е не само актуална, но и че наближава моментът за конкретно споразумение", каза още Рябков, цитиран от Франс прес. 

Той заяви това ден след като руски медии съобщиха, че осъдената в страната за трафик на наркотици американска баскетболистка Бритни Грайнър е прехвърлена в наказателна колония, намираща се в руската република Мордовия. Поддръжниците на 32-годишната Грайнър осъждат нейното задържане, като го смятат за политически въпрос заради войната в Украйна и напрежението между Москва и Вашингтон.

Понякога наричан "търговец на смърт" и "нарушител на санкции" заради неговите умения да заобикаля забрани за внос на оръжия, 55-годишният Бут беше един от най-издирваните хора в света, преди да бъде арестуван през 2008 г. в Тайланд и екстрадиран в Съединените щати по многобройни обвинения, свързани с трафик на оръжия. В продължение на близо две десетилетия Бут беше най-известният търговец в бранша в света и продаваше оръжия на държави, които извършват престъпления, бунтовнически групировки и кръвожадни военачалници в Африка, Азия и Южна Америка, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия