Русия унищожила запасите си от "Новичок" с помощта на САЩ

Всички запаси от създаденото по съветско време нервно-паралитично бойно отровно вещество, което според Великобритания е било използвано, за да бъде отровен бившият руски двоен агент Сергей Скрипал, са били унищожени с американска помощ, казаха руски експерти, цитирани от Асошиейтед прес. През 90-те години на миналия век Русия е унищожила всичките си запаси от отровата "Новичок".

Според Игор Никулин САЩ са финансирали програмата за унищожаване на запасите от веществото "Новичок", като ликвидирането му е станало в обект от съветско време в Узбекистан. Обектът в Нукус е бил използван от Съветския съюз при разработването на неговите химически оръжия.

По думите на Никулин американците също така са взели част от техниката за производството на този газ на американска територия.

Нервно-паралитичното вещество "Новичок" е разработено от Научно-изследователски институт по органична химия в СССР в края на 80-те години на миналия век, пише "Комерсант".

Създателите на веществото дори са получили Ленинска премия. По-късно стана известно, че "Новичок" е част от секретния проект "Фолиант" и на практика е бинарно химическо оръжие. Неговата специфика е в това, че се състои от безвредни съставки, които стават смъртоносни при смесване.

Официално това оръжие е забранено за употреба, а властите в Русия обявиха през септември миналата година, че са унищожили всички свои химически оръжия. Единственият случай, в който е констатирана употреба на "Новичок" е от 1995 година. Тогава убийци отровиха банкера Иван Кивилиди и неговата секретарка, като намазаха с веществото телефонната слушалка в кабинета му. Тогава Кивилиди е починал веднага, а секретарката му-след дни, макар че дори не е докосвала слушалката.

Коментари

Задължително поле