Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Двигател на пътнически самолет се подпали над Лос Анджелис (ВИДЕО)

Еврокомисията проверява сделката на „Фолксваген“ с Турция

Руси Иванов – директор на „Емтекс инженеринг“, пред „Труд”: За АЕЦ “Белене” трябва гаранции от политически риск и глупост Най-добрият вариант за нас е унгарският - като с централата им „Пакш“

Намерението за рестарт на АЕЦ „Белене“ изненада мнозина, защото проектът бе спиран и пускан няколко пъти. Защо се стигна дотам след решенията на НС за окончателното му прекратяване през 2012 и 2013 година. Колко опасна ще е тази бъдеща атомна централа, трябва ли да се вярва на страха, който насаждат противниците й. Кой ще бъде най-добрият вариант за инвеститор – по всички тези въпроси разговаряме с бизнесмена Руси Иванов.

– Господин Иванов, проектът за строителството на АЕЦ „Белене” има нов рестарт, след като през годините няколко пъти бе пускан и прекратяван. Кое наложи подобно решение, шест години след окончателното му спиране през 2012-а и препотвърдено през 2013-а от Народното събрание?
– Зрялата икономическа формула в енергетиката надделява – казвам това не като политик, а като човек, който повече от 15 години се занимава с енергетика. Българската ядрена енергетика до голяма степен е продукт на науката и на един голям капацитет в тази област професор Никола Тодориев. Той имаше теза, че от енергетика човек започва да разбира едва след 15 години работа в нея, а може да взема някакви решения след 20 години. Проблемът на българската ядрена енергетика е, че е политически обременена. Тя трябва да се освободи до голяма степен от ролята на политиците. Немският бизнес успя да наложи „Северен поток – 2” като изключително икономически проект. Така и българският бизнес трябва да има волята и силата да убеди политиците, че това е икономически проект, необходим на българския народ и за бъдещите му поколения.

– Това не беше ли изразено от българите и на референдума през 2013 година?
-Точно така – тогава повече от 850 000 български граждани подкрепиха изграждането на АЕЦ „Белене”. Жалко е за България, че изгубихме толкова време. А проектът започна още през 1981-1982 година с решение на Министерския съвет. До 1992 се работеше по него, дори се внесе голяма част от основното оборудване за повече от 1 милиард долара. Най-интересното е, че благодарение на таланта и добрите бизнес взаимоотношения – „Белене” е бил не само българо-съветски проект, той е бил проект на СИВ. Участва и Чехословакия като оборудване, Полша също. До голяма степен ние сме се разплащали с български стоки.

– Да не гледаме назад, да се върнем днес – как така проектът „Белене” от гьол, както го нарече премиерът преди години, сега се оказва, че е един много сериозен проект?
– Пак ще кажа, че не съм политик, но за съжаление нашите политици някой път се изказват емоционално, прибързано и неподготвено по въпроси, за които трябва повече да прочетат и анализират внимателно преди да правят изявления. Сравнението с гьол – това според мен бе абсолютно неуместна метафора. Площадката на ядрената централа е изчислена така, че дори ако ядрен бомбардировач падне върху нея, тя няма да се разруши и да наруши инфраструктурата на ядрената централа.

– Политици от десния сектор – от времето на Иван Костов и след това, и сега продължават да протестират срещу бъдещата АЕЦ. Доколко е вярно това, че проектът е много опасен, защото се намира в земетръсна зона?
– Това е мит, който не почива на никакви научни изследвания, нито пък на здравата логика. Говореха го политически глашатаи като Мартин Димитров и Иван Иванов тогава. Това е манипулация чрез насаждане на страх у хората чрез един абсолютно политически аргумент. Централата е изчислена да издържи дори и на земетресение от 9-а степен по скалата на Рихтер. Такива са изследванията на голяма част от професорите учени в Катедра „Топло и ядрена енергетика” – в момента тя се ръководи от изключителния специалист проф. Тотю Тотев. Това сочат и многократните проверки на световни ядрени експерти – и руски, и от Виенския институт по ядрени изследвания.

– Ако трябва да се върнем на решението на НС от 2012 г. за спиране на проекта – в него е записано, че „споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене особено след ядрената катастрофа във „Фукушима”.
– Да, този ужасен случай беше възможен, защото, първо, там имаше цунами, второ – оказа се, че системите за безопасност не са сработили, трето – там не е бил правен и достатъчно качествен ремонт. Точно това е пример, че държавата трябва да участва в атомната централа, трябва да има наблюдение върху нея, а не тя да се изгражда само от частен инвеститор. Защото една АЕЦ е пряко зависима и пряко влияе върху националната сигурност на страната. За съжаление, този период, когато кресливи политици създаваха едва ли не паника сред населението, се отрази много негативно и уплаши хората, а оттук се стигна и до вземането на решение за спиране на проекта.

– Веднага ще ви репликират, че такава е работата на защитниците на проекта – да говорите, че той е безопасен.
– Безопасен е. Категоричен съм в това. Защото той отговаря на абсолютно всички най-високи и строги изисквания, които световната атомна агенция има за безопасност. Ние ги имаме, а за да ги получиш, за тях трябват години. Нужни са минимум 7 години, за да получим санкция за безопасност след тези проверки. Ние буквално имаме всичко. Ако проектът не беше спрян, през 2016-2017 г., реакторите трябваше да тръгнат. Ако сега ги рестартираме, това означава, че през 2025-2026 година трябва да бъде готов първият реактор, а през 2028 година – вторият. И пак ще сме със 7-8 години напред пред другите, които строят нови блокове. Турция строи 4 блока, а румънците вече пуснаха два блока. Това е една много дълга геополитическа игра, чиято цел беше нашите реактори да се спрат.

– Припомнете каква беше тази игра?
– Румънските реактори КАДУ – те бяха канадски, трябваше да тръгнат, за да могат да се изплатят инвестициите от френската банка „Париба”, която инвестира изграждането на двата блока в „Черна вода”. Играта беше ние да затворим 3-и и 4-и блок на „Козлодуй”, което беше голям абсурд, и едно от най-големите икономически престъпления срещу българския народ и държава. Защото вече сме забравили, но преди да бъдат затворени тези два блока, бяха инвестирани 250 милиона евро български пари за реконструкция и модернизация. Бяха минали и всички изпитания и реакторите можеха да работят още минимум 10 години, като щяха да носят печалба всяка година по 2 милиарда. И накрая по политически причини без никой да го иска, ние спряхме блоковете. Е, госпожа Меглена Кунева след това стана член на борда на директорите на същата тази банка „Париба”…

– Сега има няколко кандидати за „Белене”- основната цел на правителството е това да стане без държавни гаранции. Е, чуват се доста силно и „изисквания” от някои хора, ако може инвеститорите да не бъдат руски.
– Да, известно е, че вече има подадени предложения. Г-н Герман Титов, който беше тук на ядрената конференция на „Булатом” във Варна, заяви, че „Росатом” е готов да се върне веднага към изграждането на проекта, когато България реши да го възобнови. „Росатом” е подал заявление за участие в тръжна процедура. Другият заявител е най-голямата Китайска електрическа компания, а „Фраматом” – най-голямата ядрена френска компания – бившата АРЕВА (сега името й е ОРАНО), според мен неправилно се третира. Тя не е трети участник, защото работи с „Росатом” в партньорство със „Сименс”.

– Искате да кажете, че е неправилно да наричаме „Белене” руски проект?
– Да, точно така – „Белене” не е руски проект! Тя е международен проект, в който участват „Росатом”, „Сименс” и бившата АРЕВА или „Фраматом”. Те са партньори и имат споразумение за сътрудничество като участват съвместно в изграждането на ядрени централи по света. Освен това повече от 30% от дейностите трябваше да бъдат изпълнени от български фирми подизпълнителки, повече от 10 000 работни места щяха да бъдат отворени, а в централата да работят над 2000 човека.

– Нашите специалисти обаче вече ги няма, защото в Козлодуй работят само два реактора. Откъде ще дойдат такива кадри?
– За съжаление, е вярно и това е голям проблем за българската ядрена енергетика. Нашата компания също търси специалисти да назначи и не можем да намерим млади и подготвени кадри. Всяка година от АЕЦ „Козлодуй” се пенсионират между 50 и 80 човека, а нови попълнения ядрени специалисти няма. Огромен проблем ще е бъдещото обезпечение на централата с такива хора. Трябва да се помисли много сериозно, защото след 2027-2028 година, когато пуснем реакторите, ще трябва да се назначат минимум 1000 човека. А дотогава поне още 500-600 души от АЕЦ „Козлодуй” ще излязат в пенсия. Има вакуум за специалисти и това трябва незабавно да се реши.

– А колко голям проблем ще бъде това, че държавата не иска да даде гаранция? Кое притеснява големите компании инвеститори?
– Добре, няма да има държавни гаранции. Но инвеститорите искат да имат политическа сигурност да не се случи като досега – спиране, рестартиране, пак спиране и т. н. Ето – те влагат средства, а след 2 години, примерно, някоя политическа сила им казва: Спираме проекта. Тогава какво става със средствата на инвеститора? Затова, вкл. и китайците, казват – искаме социална гаранция и по някакъв начин държавата да застане зад проекта, да гарантира, че няма да има политически промени в решението. Че няма пак да стане гьол, метафорично казано. Подчертавам – те не искат пари, а сигурност. Представяте ли ако се появи някой премиер или президент тип Росен Плевнелиев? Затова пак ви казвам – нормалният, сериозният и големият инвеститор не иска банкова гаранция, а форма на сигурност от държавата. Политиците трябва да измислят каква да е формулата на държавата. Защото АЕЦ „Белене” трябва да бъде гарантиран от политически риск и от поредната политическа глупост, която теоретично е възможна.

– Бихте ли се наели да кажете кой е най-добрият вариант за нас?
– Първо да уточня, че като компания, която ръководя, ние нямаме никакъв интерес. Но аз като българин имам интерес в името на нашите деца и внуци. Най-добрият вариант според мен – все пак работя толкова години в енергетиката и мога да го кажа, е унгарският вариант на тяхната централа „Пакш”. При него държавата си запазва контролния пакет. Тя е съсобственик и след изплащането на централата на „Росатом”, държавата ще си остане собственик. По този начин тя ще получава печалбата от централата, която ще е минимум 2 милиарда евро годишно. Затова в случай, че българската държава не стане собственик, тази печалба ще отиде в джоба на инвеститора – който и да е той. А българският народ няма да спечели нищо. Пак казвам – при унгарския вариант България нищо няма да плаща. Държавата влиза, както иска уважаемото правителство и министър Петкова, с апортна вноска с инвестициите, които е направила досега, а „Росатом” довършва проекта. Както каза един английски консултант, който се изказа на конференцията на „Булатом”, най-добрият вариант е този, който е направил проекта и е започнал изграждането, той да го довърши.

– Колко години ще трябва да се разплащаме на „Росатом”?
– България за 8 до 10 години след като проектът бъде завършен, ще се е разплатила на „Росатом”. После печалбата ще остава в България и ще носи приходи в продължение на 50 години. Разбра се и се доказа, че без базова мощност не става. А сега ние увеличаваме живота на 5-и блок на „Козлодуй” с още 10 години – ще увеличим с още толкова живота и на 6-и блок, което означава, че до започването на АЕЦ „Белене” ще имаме сериозна базова мощност от ядрена централа. Затова нямаме време, тя сега е гръбнакът на енергетика. Ние – ядрените и топло- енергетиците не сме против възобновяемите източници на енергия, те са хубаво нещо, но базовата мощност си е базова. Не можеш да развиваш предприятия без нея.

– Противниците на АЕЦ „Белене” имат достатъчно силен глас, трудно ще бъдат убедени да спрат виковете си.
– Всеки едни проект има привърженици и противници. Има и конкуренти. Спомнете си какви атаки имаше и срещу Виктор Орбан в Унгария, но той взе държавническа и мъжка позиция, независимо, че голяма част от западните политици бяха срещу това. Той защити интереса на страната си. „Росатом” работи в тясно сътрудничество с най-сериозните компании в света. Заедно със „Сименс” и АРЕВА в момента изграждат съвместно около 30 блока в света. Само преди ден бе съобщено, че „Росатом” и Китайската ядрена компания са подписали по време на заседание на Шанхайската група договор за изграждане на два ядрени блока в централата „Тян Вам”. А ние искаме китайците да ни строят „Белене”… Все пак съм оптимист – за промяна в ситуацията много допринесоха посещенията в Русия, първо на президента Румен Радев, а след това на премиера Бойко Борисов и срещите им с Владимир Путин. Очаквам истинска промяна в отношенията ни с Русия и излизане от ледниковия им период.

Нашият гост
Руси Иванов е роден в Пловдив през 1959 г. Завършва макроикономика в УНСС, специализира и международен маркетинг в института МАРКОМ, и от 1993 г. е в частния бизнес. От 2001 г. се занимава с енергетика, по-специално с доставки на оборудване и резервни части за топло и ядрената ни енергетика. Директор на “Емтекс инженеринг” ЕООД.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Нашия гост е един платен агитатор на Белене. Ако беше казал да се изградят реакторите в Козлодуй щях да се съглася, че е безпристрастен. Но в Белене където тепърва трябва да се изгражда инфраструктора за милиарди за сметка на българската държава и където ще се краде като за световно!?

  1. не съм експерт, но предполагам, че са проектирани за белене…
   не съм чул някъде да се произвеждат реактори на поточна лента, които след закупуване да могат да се бучнат тук или там…

 2. още един платен коментатор от бранша – къде ги видя тези 2 милиарда печалба на година.
  В годишния отчет на АЕЦа има 800милиона приходи – ето го
  През 2014 г. ”АЕЦ Козлодуй” ЕАД успешно осъществи
  приоритетните си бизнес цели. В края на годината бе
  отчетено преизпълнение на планираните финансови по

  казатели – приходи от продажби и годишен нетен финан

  сов резултат. Печалбата от дейността е в размер на 78
  млн. лв., реализирана при наличие на големи годишни раз

  ходи от преустановени дейности в размер на 58 млн. лв.
  За годината приходите на Дружеството достигнаха
  850 млн. лв., което бележи ръст от 115 млн. лв. (16%)
  спрямо предходната 2013 г. Приходите от продажби на
  електрическа енергия възлизат на 830 млн. лв. (98% в
  структурата на приходите) с ръст 113 млн.

 3. „850 000 граждани подкрепиха изграждането на АЕЦ „Белене“. – А за държавна субсидия от 1 лев гласуваха три пъти повече граждани – 2 516 791 гласа или 72,16%. Но субсидията си остана 11 лв. Така, че господинът какви претенции има?!?

 4. Моля г-н Иванов да разкаже с какъв точно бизнес се занимава, как купува стоката си от Русия, със задължително 100% авансово плащане, което подсигурява с кредити от банки и поради това, че „планира правилно“ и „има стратегическа визия“, една банка продаде всичките му обезпечения – недвижими имоти в София.

 5. Не е достатъчно ясно с какво познанията на коментиращите са по-високи от думите на специалиста? Господинът казва, че нашата площадка е подготвена да издържи 9-та степен по скалата на Рихтер( за сведение АЕЦ „Козлодуй“ е 8-ма степен при това по 12-степенната скала на Шпонхойер), те оспорват. Все едно слушам онзи безумен дърдорко Мартин Димитров, който разбира от енергетика колкото магаре от музика. Отделен въпрос е дали в периода на експлоатацията на централата, ще възникне такова земетресение. Аз ако реша да изсмуквам от пръстите си опасности, мога да предложа друга. Понеже реакторите като повечето в света са тип ВВЕР( сиреч водно-водни), изведнъж река Дунав да замръзне до дъно, водата която тече по циркулационния контур, да я няма, да не могат да се охлаждат турбините, да гръмне всичко… Ама разбира се това са глупости предназначени за евтино-вярващи хора. За съжаление повечето опоненти са такива празноглавци, но пък са силно кресливи и специалистите се отдръпват погнусени.

 6. докато не ни оскубят с още 20 милиарда няма да мирясат-всички в парламента са една стока!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.