Руската армия е напът да постигне една от важните цели на Путин

Владимир Путин заяви, че не разбира действията на Франция срещу основателя на приложението “Телеграм” Павел Дуров, срещу когото Париж започна официално разследване за престъпления като измами, пране на пари и детска порнография.

Русия е напът да завземе цялата Луганска област в Източна Украйна според последните актуализирани данни. Според анализатори обаче подобно постижение ще има повече тежест за пропагандата на Москва, отколкото да се счита за някакъв ключов успех на фронта.

„Към 3 октомври руските войски контролират 98.8% от територията на Луганска област“, заяви Анджелика Евънс от базирания в САЩ Институт за изследване на войната.

Луганск е една от четирите области, които Москва анексира в разрез с международното право през септември 2022 г., заедно с Донецка, Херсонска и Запорожка области. За момента Кремъл няма пълен контрол над тези региони.

Освен тях Русия владее и Кримския полуостров, който анексира още през 2014 г. За него Киев нееднократно е предупреждавал, че ще си го върне обратно.

През лятото на 2022 г. Москва съобщи, че е установила пълно владение над Луганска област с превземането на град Лисичанск, но последвалата тогава украинска контраофанзива успя да изтласка руската армия за определено време.

В последно време прогресът на Русия в Луганска област беше тромав, тъй като Москва не приоритизира усилията си в тази част на фронта. За момента Украйна контролира няколко малки селища и то по границите с останалите области – Харковска и Донецка, посочи още Евънс за Нюзуик.

По думите ѝ обаче в последните седмици руските войници са се мобилизирали и вече са напът да постигнат пълен контрол над Луганска област.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия