Руската централна банка алармира за рекорден недостиг на работна сила в страната

В същото време ръстът на продажните цени се ускорява

Централната банка на Русия регистрира нов рекорд по недостиг на работна сила в страната. Това става ясно от последния мониторингов доклад на институцията за състоянието на предприятията, в който са участвали 13,3 хиляди компании. 

"Обезпечеността с персонал през третото тримесечие на 2024 г. достигна пореден минимум в цялата история на наблюденията. Плановете на компаниите за наемане на персонал за четвъртото тримесечие на 2024 г. станаха по-сдържани и се върнаха към стойностите от третото тримесечие на 2023 г.", посочват от институцията.

Най-остър недостиг на персонал продължават да изпитват производствените предприятия, произвеждащи продукти за инвестиционни и потребителски цели, пише Централната банка и допълва: 

„Служителите работят при повишено натоварване. За да решат проблема с персонала, предприятията индексират заплатите, въвеждат допълнителни плащания за комбиниране на работни области и привличат работници от трети страни. В същото време предприятията се опитват да увеличат производителността: модернизират или купуват ново оборудване. Наличното се използва почти максимално: натоварването на капацитета през третото тримесечие е намаляло символично - 80,4%, което е близо до рекордната стойност (80,7% в края на 2023 г.).

Растежът на текущите продажни цени на продуктите (услугите) през октомври се ускорява както в икономиката като цяло, така и в повечето основни видове икономически дейности. Изключение правят минната промишленост, електроенергията и водоснабдяването, където растежът на текущите цени се забавя спрямо септември, се казва още в доклада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика