Руската ЦИК не допусна Борис Надеждин до участие в президентските избори

Борис Надеждин

Централната избирателна комисия на Русия отхвърли кандидатурата на Борис Надеждин за президент.

"Работната група за проверка на подписните листове в подкрепа на издигането на кандидати за поста президент на Руската федерация обяви за невалидни 9147 подписа в подкрепа на кандидата от партията "Гражданска инициатива" Борис Надеждин", съобщи ЦИК, цитирайки заместник-председателя на комисията Николай Булаев по време на заседание.

Проверени са 60 хиляди подписа в подкрепа на Надеждин от общо 104 734 листа с подписи. 95 587 са признати за надеждни, което не е достатъчно за регистрация.

Според Булаев в подписката в подкрепа на Надеждин са открити 11 подписа на починали хора.

На 31 януари Надеждин внесе документи и подписи на избиратели в своя подкрепа в Централната избирателна комисия. На 5 февруари ЦИК съобщи, че комисията е предала окончателните протоколи за проверка на подписите в подкрепа на Надеждин.

На 6 февруари председателят на Централната избирателна комисия Ела Памфилова съобщи, че след проверка на подписите, събрани в подкрепа на Надеждин,15% от тях са били невалидни.

В подкрепа на издигането на кандидат политическа партия (с изключение на парламентарните) е длъжна да представи не по-малко от 100 хиляди подписа.

Президентските избори в Руската федерация ще се проведат в рамките на три дни - от 15 до 17 март тази година.

В акаунта си в "Телеграм" Надеждин заяви, че ще обжалва това решение, с което неговата кандидатура за президент е отхвърлена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия