Руските владетели – сакати, глухи и слепи

Борис Елцин нямал два пръста на лявата си ръка.

Народът вярва, че болестите на управниците са лоша поличба

Физическите недъзи им пречат в комуникацията

Основателят на Московската империя е сляп, а първият президент на Русия няма два пръста. Други руски владетели също имат физически недъзи, които не са известни за широката публика.

Ако руските владетели се разболяват, боледуват дълго или страдат от вродени физически недъзи, това не се оповестява публично или информацията е внимателно подбирана - от съображения за сигурност. Причината е, че враговете може да я използват в свой интерес. Освен това руският народ твърдо вярва в божествената мисия на своя владетел и  възприема неговите неразположения и заболяванията на членовете на семейството му като лоша поличба. 

Василий Мрачния

Василий Василиевич (1415-1462) е смятан за основател на Московската империя. По негово време руските князе се бият ожесточено и в тази битка ослепяват Василий. През 1436 г. самият княз Василий Василиевич заповядва да се извади едното око на тогава 15-годишния княз на Звенигород Василий Юриевич (1421-1448), тъй като той подмолно нарушава примирието и се опитва да разпръсне армията на московския княз. Василий Василевич е ослепен от Дмитрий Шемяк, по-малкият брат на едноокия Василий Юревич. Той нарежда на хората си да отидат в покоите на княз Василий, и там изваждат очите на княза с нож, като нараняват сериозно лицето му.

По-късно Василий се възстановява и се възвръща на трона на Москва, унищожавайки враговете си. До края на живота си носи черна превръзка върху осакатеното си лице без очи.

Петър Велики

Петър Велики имал вроден синдром на Марфан.

Петър Велики е необичайно слаб и висок 203 см, но не е едър. Носи обувки номер 39, а оригиналните му кафтани (които са запазени) са необичайно тесни. Нито един запазен портрет на Петър Велики не отразява истинския му, несъразмерен ръст, т.е. изключително дългите му ръце и крака и изключително малката му глава спрямо тялото. Известно е още, че Петър страда от спазми и тикове, които го обземат в моменти на гняв.

Предполага се, че Петър Алексеевич е имал вроден синдром на Марфан, рядко генетично заболяване, което се проявява чрез висок растеж, болна слабост и хиперактивност. Известно е, че Петър Алексеевич не може да седи неподвижно, винаги обича да прави нещо и ходи много бързо. Един от симптомите на този синдром е деформация на гръбначния стълб, а Петър цял живот е прегърбен.

Хората със синдром на Марфан са почти постоянно в състояние на възбуда, екстаз или гняв поради повишения адреналин, който надбъбречните жлези отделят в кръвта. Има легенди за необузданата енергия на Петър Велики, за това как често е обхванат от гняв. Синдромът на Марфан също е свързан с изразени интелектуални способности. 

Александър Първи

Известно е, че съпругът на Екатерина, Петър Фьодорович (убит през 1762 г.) се страхува от топовен огън, дори като възрастен. Целият двор се присмива на травмата му от детството. Може би затова императрицата се опитва да привикне внука си Александър Павлович към стрелба с оръдия. Историците твърдят, че детето оглушава с лявото си ухо заради непрекъснатия топовен огън по време на маневрите. Възпитателят на великия княз Александър, Протасов отбелязва през 1794 г., че юнкерът му е глух, но той отказва да го признае и да се лекува.

Александър Павлович е висок 178 см, което е малко над средното. Затова в разговор с хората той навежда глава и обръща дясното си ухо към събеседника. От малък се срамува от недъга си и говори много тихо, за да не се приписва гръмката реч на глухотата му. Александър има много лошо зрение (около 3,5 и на двете очи, както показва анализът на лещата на бинокъла му), което му създава допълнителни проблеми в комуникацията.

Йосиф Сталин

Снимките на Сталин са ретуширани, за да прикрият следите от шарка по лицето му.

И Сталин има какво да крие, когато става дума за физически недъзи. Той е с вроден дефект – синдикалност. Вторият и третият пръст на левия крак са слепени. Освен това лицето му е надупчено от едра шарка. Всички церемониални снимки на народния вожд са много детайлно ретуширани. Като шестгодишно дете той получава наранявания на ръката и главата, когато е блъснат от конска каруца. В резултат на това не може да изправи лявата си ръка и тя е два пъти по-слаба от дясната. С течение на времето започва да усеща постоянна болка в пръстите си.

Борис Елцин

Първият президент на Руската федерация Борис Елцин губи два пръста на лявата си ръка като дете. Той е на 10 години, когато започва Великата отечествена война и като всяко момче иска да отиде на фронта. Заедно с приятелите си прониква в църквата, използвана за военен склад и вземат няколко гранати. В гората се опитват да ги разглобят, удряйки ги с чук, в резултата на което те експлодират и откъсват два от пръстите на лявата ръка на Елцин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл