Руски агенти държали база в Алпите (обзор)

По данни на разследването руските шпиони са действали във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора.

Хората на ГРУ работели оттам в цяла Европа

Пунктът бил между Франция, Швейцария и Италия

Разузнавачите били спецове по убийства

По данни на разследването руските шпиони са действали във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора.

Специални агенти на руските разузнавателни служби са използвали пункт във Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, писа парижкият вестник „Монд”.

Според разследването на френските служби департаментът Горна Савоя, който граничи със Швейцария и Италия, е бил използван като център за тайните операции в Европа на подразделение 29155 на ГРУ. Това казва неназован високопоставен представител на френското разузнаване, цитиран от вестника.

По данни на „Монд” най-малко 15 служители на руското военно разузнаване (ГРУ), ексклузивно специализирани в убийствата, са използвали този пункт за база, за да се придвижват из Европа от 2014 г. насам.

Агентите са преминали за последно през Франция през септември 2018 г. Те не са провели никакви операции на френска земя, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони и Евиан, в алпийския департамент Горна Савоя. Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания са предприели операция по издирване на руските шпиони.

Един от предполагаемите агенти е бил идентифициран от британските служби като един от тримата извършители на нападението в Солсбъри през март миналата година, при което с нервнопаралитичното вещество „Новичок” бяха отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение изостри сериозно отношенията между Запада и Русия.

Коментари

Задължително поле