Руски олигарх е в ареста за злоупотреба с държавни средства за строеж на стадион за Световното по футбол

Руски милиардер е задържан под стража до 30 май по подозрение в злоупотреба с държавни средства за строежа в Калининград на стадион за Световното първенство по футбол, предадоха ТАСС и ДПА.

Зиявудин Магомедов е изправен пред съда в Москва по различни обвинения за щети на обща стойност 2 милиарда рубли (около 35 милиона долара).

Според в. "Коммерсант" Магомедов е обвинен в присвояване на 752 милиона рубли от стадиона в руския ексклав Калининград на Балтийско море.

В постановлението на съда се отбелязва, че Магомедов е заподозрян в извършване на тежко престъпление, което е наказуемо с над 10 години лишаване от свобода.

Според руското вътрешно министерство което е завело делото, Зиявудин Магомедов, брат му Магомед и ръководителят на участвала в строежа на стадиона фирма от концерна "Сумма" на Магомедов - Артур Максидов са задържани за измама и принадлежност към престъпна организация , извършила злоупотреба с бюджетни средства в особено големи размери, включително средства, отпуснати за строеж на инфраструктурни обекти.

Стадионът "Арена балтика" отдавна е източник на безпокойство с наближаването на Мондиала от 14 юни до 15 юли, а строежът му пострада от забавяния.

Миналата година няколко души от местните власти бяха пратени в затвора заради нередности при изграждането на стадиона.

Коментари

Задължително поле